Kritik mot SD-motion
om slopat presstöd

6 oktober, 2016

SDs riksdagsledamot Anna Hagwall vill ta bort presstödet till alla lokaltidningar för att minska Bonniers mediedominans. Förslaget får nu skarp kritik – även inom SD.

Anna Hagwall, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, föreslår i en motion till riksdagen att presstödet ska slopas, skriver Aftonbladet. Det är inte acceptabelt att ”hela 80 procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare” skriver Anna Hagwall i motionen. Hon vill också att SVTs sändningar ska göras om till betalkanaler.

I ett mejl till Aftonbladet förklarar hon syftet med motionen.

”Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag ska tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”, skriver hon.

Men ingen av de 80-tal tidningar som får merparten av presstödet ägs av Bonnier, visar en kontroll som Aftonbladet har gjort med presstödsnämnden.

Motionen får nu hård kritik.

”Det här känns igen från antisemitisk retorik och propaganda. Föreställningen har en gammal tradition. Det är oroande att en riksdagsledamot sprider den här typen av uppfattningar”, säger idéhistorikern Henrik Bachner, som forskat om antisemitism, till Dagens Nyheter.

"Ingen etnisk grupp ska få kontrollera mer än fem% av media", säger SD-politiker. Räknas svenskar som etnisk grupp?”, undrar statsvetaren Ulf Bjereld i ett inlägg på Twitter.

Även internt får förslaget kritik, och SD tar nu avstånd från motionen.

”Anna Hagwalls motion stämmer inte överens med partiets stöd till Public Service och mediepolitik i övrigt. Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet” säger SDs gruppledare Mattias Karlsson i ett pressmeddelande, skriver Aftonbladet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies