Gå direkt till textinnehållet

Kulturskaparna i Hälsingland: Låt en del av Bonniers presstöd gå till kulturjournalistik

Vi tackar för svaret på vår insändare om de fyra hälsingetidningarnas bevakning av kulturlivet i Hälsingland. Vi är också glada över den uppmärksamhet vårt debattinlägg har fått även i riksmedierna, i tidskriften Journalisten och i Kulturnytt i P1.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

De fyra chefredaktörernas svar är tydligt: Den nya organisationen under Bonnier News Local tillåter inte en gemensam kultursida och därmed inte heller en kulturredaktör. Men svaret är också motsägelsefullt och otydligt: Att tidningarna skulle vara helt självständiga är inte vår uppfattning. Mycket material är tvärtom gemensamt för alla tidningarna. Sidan med rubriken ”Kultur & Nöje” fylls ofta just med samma (ofta inköpta) material i de fyra titlarna.

Tidningarnas spridningsområden är relativt små. En konsert i Ljusdal kan angå även ovanåkersbor, en teateruppsättning i Bollnäs är intressant även för bosatta i Järvsö. Utställningar på kulturinstitutionen Hälsinglands Museum vänder sig till alla hälsingar. Litteratur, kulturdebatt och forskning likaså. Kulturbevakning med kvalitet och fokus även på det gemensamma kan ge en röst åt ett landskap som i övrigt saknar ett urskiljbart centrum och inte har en högskola.

Självklart gör lokalreportrar också bra kulturrelaterade jobb. Men deras tid och utrymme är begränsande. För kulturskapare och arrangörer känns responsen i media ibland obefintlig. Förslaget till läsare att själva skriva en så kallad ”läsartext” om sådant som reportrarna inte hinner med kan aldrig ersätta en kulturredaktörs uppdrag att bedriva ett fördjupande och offentligt samtal om kultur och kulturyttringar.

Vi förstår att ”klick-räknandet” lett till en ny och mer kommersiell syn på medias kulturbevakning. Det är en olycklig utveckling. Inte bara för kulturskaparna, utan förstås också för kulturintresserade, för kommunernas ambitioner att locka inflyttare, för den regionala identiteten.

Bonnier News Local, tidningarnas ägare, tog 2021 emot 250 miljoner i statligt mediestöd. En tydligt uttalad avsikt med mediestödet är att lokaltidningarna ska bidra till demokrati via debatt och bevakning. I det uppdraget bör just kulturjournalistiken vara en alldeles självklar del.

Anna-Clara Tidholm, tecknare och författare, Arbrå

Viveka Sjögren, författare, illustratör, Delsbo

Mats Ahlberg, redaktör tidskriften Balder, Strömbacka

Jens Ahlbom, illustratör, Hudiksvall

Alice Andersson, musiker, arrangör, Delsbo

Marga Boustedt, kulturarbetare, Svabensverk

Joakim Brolin, fotograf, Frisbo

Ann-Caroline Breig, bildkonstnär, Söderhamn

Jakob Danhard, keramiker, Färila

Margareta Danhard, konstnär, Färila

Nils-Olof Hedenskog, konstnär, Stocka

Thuva Härdelin, folkmusiker, projektledare för Delsbostämman, Delsbo

Åsa Jägergård, grafisk formgivare, Hudiksvall

Anna-Karin Palm, författare, Bjuråker

Här finns debattsvaret från de fyra Hälsingetidningarnas chefredaktörer. (Scrolla längst ner i texten.)

Fler avsnitt
Fler videos