Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot avgiftstvång för digitala handlingar

Föreningen grävande journalister, Journalistförbundet och Reportrar utan gränser riktar kritik mot utredningsförslaget att myndigheter ska bli skyldiga att ta betalt för att lämna ut allmänna handlingar i elektronisk form.

En rad remissinstanser har tyckt till om den statliga utredningen ”Avgifter för information i elektronisk form” (SOU 2020:82), som ingår i den större så kallade öppna data-utredningen och som lades fram vid årsskiftet.

Utredningens förslag syftar till att motverka bristen på enhetlighet och förutsebarhet som råder när myndigheter enligt dagens bestämmelser tar ut en avgift för att de lämna ut handlingar i elektronisk form.

”Vårt övergripande mål har varit att förtydliga och modernisera avgiftsförordningen genom en enhetlig och tydlig reglering för hur avgifter ska tas ut i dessa situationer”, skriver utredaren.

Annons Annons

Utredaren vill göra myndigheter skyldiga att alltid ta betalt för utlämnande av elektroniska handlingar om det rör sig om mer än nio filer, till skillnad från vad som gäller för papperskopior, där myndigheter gör som de själva vill. Utredaren föreslår en avgift på 125 kronor från den tionde filen som lämnas ut till en journalist, och ytterligare fem kronor per extra fil.

Föreningen grävande journalister har flera invändningar mot utredningens förslag. En obligatorisk avgift kommer ”kraftigt påverka möjligheten och viljan att begära ut allmänna handlingar”, anser FGJ. FGJ pekar också på att myndigheter enligt medlemmarnas erfarenhet anser att det är snabbare och smidigare att lämna ut handlingar utan avgift, och att avgiftsfrihet därmed bidrar till en effektiv hantering av utlämnande av allmänna handlingar.

Journalistförbundet menar att regeringen i stället för att göra det obligatoriskt att ta ut en avgift borde överväga avgiftsfrihet som huvudregel. Det skulle öka incitamentet hos myndigheter att effektivisera och digitalisera utlämnandet av allmänna handlingar, och ha en demokratisk effekt eftersom även resurssvaga grupper skulle kunna ta del av allmänna handlingar, anser förbundet.

Reportrar utan gränser (RSF) pekar i sitt remissvar på att standardiserade avgifter visserligen skulle betyda mindre godtycklighet, men samtidigt innebära ”en fortsatt byråkratisk broms för utvecklingen mot större digital öppenhet och utbyggnaden av ett mer rationellt system av arkivhanteringen ute på myndigheterna där de som söker information får navigera själva i databaserna.”

RSF pekar också på det faktum att varken regioner eller kommuner utan endast statliga myndigheter omfattas av den avgiftsförordning som utredaren vill reformera. Risken för fortsatt förvirring och godtycklighet i avgiftsfrågan är därför stor, menar RSF.

Myndigheten för press, radio och tv ställer sig däremot bakom utredningsförslaget. MPRT anser att förslaget kan komma att motverka ett överuttag av offentlig information samtidigt som de flesta ”normalstora” elektroniska utlämnanden kommer vara fortsatt avgiftsfria, bedömer myndigheten.

MPRT menar dock att det är osäkert om förslaget kommer att leda till ökad kostnadseffektivitet. ”MPRTs erfarenhet är att de administrativa kostnaderna att ta betalt för utlämnanden många gånger överstiger intäkterna”, skriver myndigheten.

Läs mer: Journalistens krönikör Fouad Youcefi om förslaget.

Fler avsnitt
Fler videos