Gå direkt till textinnehållet

Malin Crona och Lisa Svensson Årets klimatjournalister: ”Begärde ut 150 offentliga handlingar om dagen”

Journalistens krönikör Malin Crona och reportern Lisa Svensson har utsetts till Årets Klimatjournalister för granskningarna "Klimatbomben" och "Klimatbov i ny förpackning" i SVTs Uppdrag granskning.

Priset delas ut av Aftonbladet och är på 25 000 kr.

– Det känns jättekul och jag är glad att Aftonbladet prioriterar att ge ut ett klimatpris. Vi går nu in i en tid där vetenskap och klimatpolitik har blivit något kontroversiellt, då är det viktigt att Aftonbladet står stadigt i den här satsningen, kommenterar Malin Crona priset i ett pressmeddelande.

Vinnarmotiveringen lyder:

"I de två granskningarna "Klimatbomben" och "Klimatbov i ny förpackning" blottläggs effektivt hur hundratals miljoner som skulle gått till att motverka Sveriges dolda utsläppsjätte – de utdikade våtmarkerna – trollades bort och försvann, samt hur den svenska torvbrytningen gynnar den finska staten och hur klimatförstörande verksamhet kläs i semantiskt uppsnyggad språkdräkt."

– Det känns jättekul att vi blir årets klimatjournalister. Det ligger väldigt mycket jobb bakom ”Klimatbomben” och hela det här projektet. Ett tag begärde jag ut 150 offentliga handlingar om dagen, kommenterar Lisa Svensson.

Fotnot: I juryn sitter Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG, och Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet. Prissumman är på 25 000 kronor. 

Fler avsnitt
Fler videos