Gå direkt till textinnehållet

Konstauktion till förmån för Gui Minhai

I morgon torsdag öppnar utställningen ”Svenska konstnärer tolkar Gui Minhai” i Stockholm. Verken auktioneras ut till förmån för kampen för Gui Minhais frisläppande.

13 konstnärer deltar i utställningen som invigs av Expressens kulturchef Karin Olsson på Taverna Brillo imorgon. Övriga medverkande är konstnären och författaren Nina Hemmingsson, förläggaren och serietecknaren Thomas Olsson och yttrandefrihetsaktivisten Kurdo Baksi.

– I samband med femårsdagen av Gui Minhais gripande vill vi nyansera bilden av honom. Tretton konstnärer har fritt fått tolka honom eller hans situation. Vi är väldigt stolta och glada över att kunna visa upp en sån lekfull bredd och hård precision i så vitt skilda bidrag som Marianne Lindberg De Geers stämningsfulla porträtt och Joakim Pirinens kraftfulla satir, säger Thomas Olsson.

– Det är viktigt att fortsätta påminna världen om att det sitter en svensk förläggare fängslad utomlands, för det påstådda brottet att ha gjort sitt jobb, det vill säga skrivit och givit ut böcker som avslöjar korruption och orättvisor, säger förläggare Martin Kaunitz.

Annons Annons

Utställningen på Taverna Brillo invigs klockan 16 den 1 oktober och pågår till den 17 oktober. Alla utställda bidrag auktioneras bort till förmån för kampen för Gui Minhais frisläppande.

Fakta

Konstnärer som deltar i utställningen:
Martin Ander
Lars Arrhenius
Carl Johan De Geer
Eric Ericson
Ester Eriksson
Anneli Furmark
Nina Hemmingsson
Marianne Lindberg De Geer
Gunnar Lundkvist
Thomas Olsson
Ragnar Persson
Joakim Pirinen
Moa Romanova

Fler avsnitt
Fler videos