Gå direkt till textinnehållet

Flera organisationer uppmanar regeringen till nya krafttag för Gui Minhai

Idag är det 80 månader sedan Gui Minhai fängslades av Kina. Svenska Pen, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser och Journalistens chefredaktör Helena Giertta menar att det är hög tid att Sverige tar nya krafttag för Gui Minhai.

Det är i en debattartikel på Journalisten som Svenska Pen:s Jesper Bengtsson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta, RSFs Erik Halkjaer med flera skriver att det är hög tid att Sverige tar nya krafttag för att Gui Minhai ska lämna fängelset i Kina.

”Vi vill härmed uppmana den svenska regeringen att tillämpa en mer högljudd och aktiv diplomati gentemot de kinesiska myndigheterna som frihetsberövar Gui Minhai”, skriver de.

Samtidigt skriver författaren Kurdo Baksi i en krönika om bilden på Gui Minhai som säger mer än tusen ord. Den är tagen på skoj, innan han fängslades, och föreställer honom fastkedjad vid en okänd byggnad.

”Togs bilden i Hongkong där Gui Minhai hade sin regimkritiska verksamhet på förlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay Books eller i Pattaya i Thailand där han hade en fritidsbostad? Kan bilden ha tagits vid en turiststråk i Tyskland där han har uppehållstillstånd?”, skriver Kurdo Baksi. 

Fler videos
Fler avsnitt