Gå direkt till textinnehållet

Klubben om ägarbytet: ”Ganska odramatiskt”

Journalisterna på TV4 är övervägande positivt inställda till Telias uppköp av Bonnier Broadcasting, enligt journalistklubbens ordförande Ann Johansson.

Igår gav EU-kommissionen sitt klartecken till affären mellan Telia och Bonnier, där hela tv-verksamheten säljs till telekomjätten. Affären sker formellt den 2 december.

Idag hölls ett personalmöte på TV4 med Telias tillförordnade vd och Bonnier Broadcasts vd Casten Almquist. Enligt Ann Johansson uttryckte de förhoppningar om att affären ska gynna båda parter.

För journalisterna är uppköpet relativt odramatiskt, uppfattar Ann Johansson.

Annons Annons

– Vi har sagt från början att vi är försiktigt positiva. Det har funnits enstaka farhågor om det publicistiska oberoendet, men övervägande har man varit positiv, säger hon.

Det finns förhoppningar om att Telia med större ekonomiska muskler kan tillhandahålla de pengar som TV4 behöver för att överleva och växa på en hård marknad.

– Det viktiga för klubbens medlemmar är att få fortsätta göra bra journalistik som är viktig för människor, och att våra jobb är tryggade.

Finns det farhågor om något redaktionellt sparpaket med den nya ägaren?
– Osvuret är bäst, men Telia köper ju TV4 för innehållet. Det TV4 har som är unikt är den nyhets- och samhällsjournalistik som våra medlemmar producerar och som idag är en framgångsfaktor. Därför ser vi idag inte någon farhåga om att de ska skära. Å andra sidan, om ingen längre vill titta på våra program har vi problem oavsett vilken ägare vi har. Så länge vi är relevanta tror jag inte att det finns skäl för oro. Vi gör också redan kostnadseffektiva program.

Ann Johansson menar att det senaste året visat att det journalistiska innehållet är viktigt för TV4 och det som skiljer kanalen från andra kommersiella bolag. Aktualitetsprogrammet Efter fem är ett exempel på en journalistisk satsning som sjösatts.

Hur kan TV4 granska Telia framöver?
– De journalister som jobbar på TV4 sätter en ära och heder i att kunna granska även sina ägare. Det är aldrig det allra lättaste, men det måste man kunna göra. Men statens ägande av Telia är såklart en fråga. Vi kommer att vara enskilt affärsområde i Telia, ha en egen vd och vi kommer inte att flytta till Teliahuset i Solna. Vi ska fortsätta med det vi gör helt enkelt.

Fler avsnitt
Fler videos