Gå direkt till textinnehållet

Csaba Bene Perlenberg lämnar opinionsjournalistiken – blir chefredaktör

Opinionsjournalisten Csaba Bene Perlenberg ska sluta vädra sina åsikter på ledarsidorna. För Journalisten berättar han om sitt kommande uppdrag som chefredaktör för en helt ny lokaltidning.

I ett inlägg på Twitter meddelade Perlenberg på onsdagen att han lämnar åsiktsjournalistiken och tackar för förtroendet. I mer än tio har han jobbat som opinionsjournalist på en rad tidningar som Dagens Nyheter, Göteborgsposten och Norran. Närmast kommer han från Helsingborgs Dagblad där han jobbat som biträdande politisk redaktör och Sydsvenskan där han varit ledarskribent.

Den 10 oktober börjar Csaba Bene Perlenberg sitt värv som chefredaktör för den nya Stampentidningen Härryda-Posten. Bakom beslutet finns två förklaringar.  

– Jag fick den här fantastiska möjligheten att bli chefredaktör till en tidning som jag får vara med om att starta. Jag började fundera på vad jag vill här i livet, och kände att jag ville något annat än att vara opinionsjournalist om tio år. Och att få vara med om en sådan nybyggaranda, och att få skapa förutsättningarna för ny lokal journalistik – jag kan inte tänka mig något mer spännande just nu, säger Perlenberg.

– Det andra är att jag varit opinionsjournalist och ledarskribent under tio år. Det är ett oerhört stort privilegium men det är nog rätt klokt att inte göra det alltför länge, jag tror att det är bra om det kommer in nya röster och nya perspektiv.

Perlenberg berättar också hur han den senaste tiden i stegrande omfattning börjat känna att han inte riktigt förstår det politiska landskapet och Sverige längre. Och att han saknar svaren.

– Det känns lite skönt att inte dagligen behöva försöka formulera sig på ett tvärsäkert sätt. Jag vet var jag står men nu vill jag lyssna mer än att tala.

Hur tänker du kring opartiskhet, med din bakgrund?
– Det handlar om att se uppdraget professionellt. Min uppgift blir att leda en redaktion i det dagliga nyhetsarbetet med nyhetsvärdering och stöttning. Mina åsikter är väldokumenterade, men jag kommer inte att dela med mig av dem framöver. Härryda-Posten kommer inte heller att ha en ledarsida.

Vad tänker du om dagens debattklimat?
– Debattklimatet har nog aldrig varit mer hälsosamt än vad det är nu eftersom vem som helst kan delta. Det gör klimatet lite vildare och brokigare, men i grunden är det väldigt hälsosamt. Självklart har jag märkt av det hätska tonläget, men jag tror att mycket har att göra med vad och hur man själv debatterar. Det leder till onödiga låsningar om man inte skriver för att lyssna på sin motståndare utan utgår från att man själv har rätt.

Tidningen Härryda-Posten kommer bestå av fyra reportrar och en chefredaktör och ska lanseras ”inom en överskådlig framtid” enligt Csaba Bene Perlenberg.

Fler avsnitt
Fler videos