Gå direkt till textinnehållet

Kalmarposten klandras för att ha skrivit om bilists läkemedel

I en artikel om ett åtal om grov vårdslöshet i trafik framkom vad den misstänkte använde för medicin, trots att det inte hade med åtalet att göra. Kalmarposten klandras för artikeln. 

En man åtalades tidigare i år för grov vårdslöshet i trafik efter att han kört över på fel sida körbanan på Ölandsbron och frontalkrockat med en annan bil. 

Initialt misstänktes mannen för drograttfylla, en misstanke som sedan skrevs av. När åtalet kom skrev Kalmarposten att mannen haft ett läkemedel, som namngavs, i blodet vid olyckstillfället. Mannen har dock använt läkemedlet i 23 år och det hade ingen koppling till olyckan. 

”Uppgifter om sjukvård och medicinering är integritetskänsliga och privata, vilket även har påpekats av anmälaren. Att uppgifterna i sig är hämtade från allmänna handlingar förändrar inte den saken”, skriver Medieombudsmannen, MO, i sitt beslut att föreslå att tidningen klandras. 

Annons Annons

Kalmarposten menar att det var försvarligt att skriva om uppgiften eftersom de tidigare rapporterat om misstanken om drograttfylla. 

”Mediet var tvunget att berätta varför föraren inte åtalades för drograttfylleri och att påstå att han inte hade läkemedel i blodet hade varit en lögn. Mediet förtydligade därför att det inte handlade om en brottslig mängd och att det fanns en förklaring till analysresultatet”, skriver Kalmarposten till MO.

Medieetiska nämnden går på MOs linje och klandrar Kalmarposten. 

Fler avsnitt
Fler videos