Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet överväger att sälja Journalisternas hus

Framtiden för förbundets fastighet kan bli en fråga på kongressen i oktober.

Som Journalisten tidigare berättat kommer Journalistförbundets kansli att lämna Journalisternas hus på Vasagatan i Stockholm i september och i stället hyra in sig i Visions fastighet på Kungsgatan, där de kommer att dela lokaler med fackförbundet Forena.

Journalistförbundet utreder nu samtidigt en försäljning av fastigheten på Vasagatan.

– Det är inte första gången vi gör en sådan utredning. Förra gången, runt 2013, beslutade vi att inte sälja. Nu är läget annorlunda, säger Eva-Maria Kollberg, kanslichef på Journalistförbundet.

Annons Annons

– Huvudargumentet för en försäljning är att vi vill öka medlemsnyttan. Medlemsantalet minskar och vi behöver vända på varje sten och se om vi kan använda våra resurser smartare och bättre. Det är också riskabelt att ha en så stor andel av förbundets medel låsta i en enda tillgång, fastigheten.

Journalisternas hus värderades till 260 miljoner kronor i december 2020 och utgör 75 procent av förbundets samlade tillgångar.

– Det är en betydande risk och det är ett av skälen till att vi utreder en försäljning. Dessutom skulle intäkten från försäljningen placeras och kunna ge avkastning som vi kan använda i verksamheten. Fastighetens värdeökning har varit betydande men vi kan inte använda den till något. Inget är beslutat, och det är möjligt att förbundsstyrelsen kommer att vilja ställa en fråga till kongressen i oktober för att få vägledning.

Det kan alltså bli en fråga för kongressen?
– Det fordras inget kongressbeslut för att sälja fastigheten; förbundsstyrelsen har fullt mandat att besluta om försäljning. Men det är möjligt att man vill höra kongressens mening.

Det finns ett emotionellt värde i fastigheten. Journalisternas hus och restaurangen Pressklubben i bottenplan var under slutet av 1980-talet och under 1990-talet en naturlig samlingsplats för journalister i Stockholm. Men så ser det inte riktigt ut längre, menar Eva-Maria Kollberg:

– Jag tror att vissa Stockholmsjournalister, seniorer som var med när fastigheten köptes, har ett känslomässigt band till huset. Men det är inte längre den mötesplats det en gång var, och frågar man journalister utanför Stockholm vet de knappt var Journalisternas hus ligger.

1983 köpte Journalistförbundet den då kraftigt eftersatta fastigheten på Vasagatan för drygt åtta miljoner kronor. När kansliet flyttade in 1985, efter omfattande renoveringar, hade förbundet investerat totalt cirka 16 miljoner kronor i fastigheten, vilket motsvarar 40 miljoner kronor i dagens penningvärde. Sedan dess har värdet på fastigheten alltså mer än sexdubblats.

– Det har varit en bra affär för förbundet och skulle det bli aktuellt med en försäljning kommer vi naturligtvis inte att sälja för under marknadsvärdet, säger Eva-Maria Kollberg.

Fler avsnitt
Fler videos