Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet räknar med minskade intäkter

Journalistförbundets styrelse har klubbat en nollbudget för 2020 och avvaktar med sparåtgärder till 2021.

2019 gjorde Journalistförbundet ett rejält överskott tack vare att man sålde av ett större aktieinnehav med vinst om nio miljoner kronor.

– Försäljningen gjorde vi för att minska aktieexponeringen inför en eventuell konjunkturnedgång, säger kanslichefen Eva-Maria Kollberg.

För 2020 budgeterar förbundet för ett nollresultat.

Annons Annons

Förbundet räknar med ett fortsatt medlemstapp under året, med cirka 300 yrkesverksamma medlemmar. De totala budgeterade intäkterna landar på 51,3 miljoner kronor, vilket är en minskning med 300 000 kronor jämfört med 2019. Kostnaderna förväntas öka med 680 000 kronor, bland annat på grund av avtalsrörelsen som kostar ungefär en halv miljon kronor.

Om Journalistförbundet hade följt sin gängse ekonomicykel hade man behövt budgetera för ett miljonöverskott 2020. Överskotten brukar sättas av till kongresserna som är dyra arrangemang och kostar mellan tre miljoner och fyra miljoner kronor. Nästa kongress hålls 2021.

– Vi kommer att behöva spara framöver och inleder arbetet med sparåtgärder redan nu inför budget 2021. Vi planerar att flytta ihop med fackförbundet Forena i andra lokaler, och inleda ett samarbete med dem och det kommer att leda till lägre administrativa kostnader, samt till ökade intäkter när vi kan hyra ut hela fastigheten på Vasagatan, säger Eva-Maria Kollberg.

Journalisten berättade i juni förra året om samarbetsplanerna med Forena.

Fler avsnitt
Fler videos