Gå direkt till textinnehållet

Förbundet ska sälja Journalisternas hus – affären kan ge hundratals miljoner kronor

Journalistförbundet har beslutat att sälja fastigheten på Vasagatan i Stockholm. Vinsten ska dels gå till att utveckla verksamheten och dels placeras på fond- och aktiemarknaden. ”Att äga ett hus som utgör nästan 80 procent av våra tillgångar är inte ett bra risktagande”, menar vice förbundsordförande Tomas Backlund.

Det var i mitten av 1980-talet som Journalistförbundet köpte fastigheten Lagern 7 på Vasagatan i Stockholm. Sedan dess har värdet på fastigheten ökat dramatiskt och i dag utgör huset cirka 80 procent av förbundets tillgångar, enligt förbundsstyrelsens egna uppgifter.

Beslutet att sälja togs av förbundsstyrelsen i går onsdag.

– Vi är övertygade om att vi kan skapa mer medlemsnytta genom att sälja huset jämfört med att fortsätta vara fastighetsägare. Vi är inte särsklilt bra på att vara fastighetsägare och det är inte heller en del av förbundets kärnverksamhet, säger Tomas Backlund, vice förbundsordförande, till Journalisten.

Annons Annons

Vad ligger bakom beslutet?
– Att skapa så stor medlemsnytta som möjligt. Vårt uppdrag när det gäller att förvalta tillgångar är att få till så hög avkastning som möjligt till så låg risk som möjligt för medlemmarna. Att äga ett hus som utgör nästan 80 procent av våra tillgångar är helt enkelt inte ett bra risktagande. Dessutom är det inte vårt expertområde att vara fastighetsägare, vi är ett fackförbund och kan inte få ut den avkastning som en professionell fastighetsägare kan få på en sådan här typ av fastighet. Vi har noga tittat på alla alternativ och är säkra på att det här är bäst, säger Tomas Backlund.

En prisbedömning från en mäklare i september 2021 pekade på ett försäljningspris som skulle kunna bli 370 miljoner kronor. Men Tomas Backlund vill inte gå in på vad man förväntas sälja huset för idag.

– Det vore direkt oansvarigt av mig att kommentera några siffror nu när vi går in i en försäljningsprocess, säger han.

Hur ska ni placera ni vinsten?
– Exakt hur det ska göras kommer vi att behöva återkomma till. Vi kommer att se över vårt placeringsreglemente och titta på hur stor del av avkastningen som bör gå in i verksamheten och hur mycket vi bör fortsätta att investera.

Tomas Backlund och den övriga kanslipersonalen lämnade Journalisternas hus i september förra året och sitter nu i fackförbundet Visions lokaler på Kungsgatan i Stockholm. Foto: Tor Johnsson.

När det gäller investeringarna som kan komma att göras efter en försäljning nämner Backlund bland annat att se över möjligheten till sänkta medlemsavgifter. I övrigt handlar det om att utveckla verksamheten i stort.

– Så att de bättre kommer medlemmarna i hela landet till gagn, säger han.

Är det tal om att placera delar av vinsten i fonder och aktier?
– Jag vill inte gå händelserna i förväg men det är väl precis som i dag där vi har en del av tillgångarna placerade i fonder, aktier, eller räntebärande papper. Jag ser framför mig en liknande lösning. För att lugna alla kan man säga att det här handlar inte om att vi ska sälja ett hus för att använda pengarna för spekulation på börsen. Det handlar om att förvalta förbundets tillgångar på ett mindre riskfyllt sätt och samtidigt se till att vi får en avsevärt högre avkastning.

Världsekonomin är i gungning, det är krig i Europa, varför inte vänta med att sälja?
– Att det är oroligt i omvärlden betyder inte per automatik att det är sämre att sälja nu än senare. Vi har tittat på de olika alternativen, tillsammans med experter, och kommer fram till att det är tydligt bättre för oss att sälja även i det här läget.

Bland kritiken som har funnits mot en försäljning har det bland annat handlat om att ni säljer ut en del av förbundets ”själ”, hur ser du på det?
– Journalistförbundet är inte ett hus på Vasagatan 50 i Stockholm, vi är ett förbund för medlemmar i hela landet. Om den här försäljningen innebär att vi skapar mer medlemsnytta i hela landet så tänker jag att det är det vi ska göra. 

Fler avsnitt
Fler videos