Gå direkt till textinnehållet

Efter turbulensen – han tar över Journalisternas a-kassa

Kristian Englund är ny föreståndare för Journalisternas a-kassa efter att den förre föreståndaren fått lämna.

Kristian Englund är för närvarande försäkringsansvarig på Pappers a-kassa, och har jobbat i a-kassevärlden sedan 2009.

Vad vill du göra som ny föreståndare?
– Det här är färskt, jag har ganska översiktliga tankar. Men jag vill verka för en a-kassa som balanserar rättssäkerhet och medlemsservice, säger Kristian Englund.

Vad innebär det?
– A-kassan ska inte bara administrera en massa ärenden, utan den enskilde ska få hjälp att göra det som behövs för att få rätt till ersättning. Det är en väldigt snårig försäkring, ett lapptäcke av lagstiftning, så kassan måste tjäna lika mycket som en informationskanal för medlemmarna som den utövar myndighetsutövning. Vara tillgänglig, svara på mejl i tid, sådana bitar.

– Samtidigt har kassan ett uppdrag av staten och ska vara lika för alla, där finns ett rättssäkert uppdrag att fylla.

I januari tillsattes Lill Elofsson som tillförordnad föreståndare för Journalisternas a-kassa, efter att den tidigare chefen stängts av från arbetet och arbetsbefriats efter misstankar om att kassans pengar använts för privata ändamål. I april avslöjade Journalisten att den visselblåsare som slog larm om att kassaföreståndaren använt medlemmarnas pengar för privat bruk sagts upp, med en sekretessklausul i överenskommelsen.

Det har varit turbulent i a-kassan. Hur känns det att ta över i ett sådant läge?
– Jag kan inga detaljer om det där, och i och med att jag inte börjat på arbetsplatsen är det inget jag vill kommentera.

Kristian Englund tillträder i augusti.

Fler avsnitt
Fler videos