Gå direkt till textinnehållet

Journalisternas hus ska hyras ut – men först lokalanpassas för miljoner

Efter flera månader på marknaden är Journalisternas hus på Vasagatan fortfarande osålt med cirka hälften av lokalytorna outhyrda. Nu har förbundet en hyresgäst på gång, men innan inflytt planeras en lokalanpassning i miljonklassen.

I september kunde Journalisten berätta att Journalistförbundet bestämt sig för att sälja fastigheten på Vasagatan i Stockholm, Lagern 7. Enligt en prisbedömning från hösten 2021 skulle ett försäljningspris kunna landa på cirka 370 miljoner kronor, vilket skulle ge en vinst på över 350 miljoner kronor.

Under gårdagen rapporterade tidningen Fastighetsvärlden att försäljningen sätts på paus, uppgifter som tillbakavisas av kanslichefen Karin Linder.

– Jag har fortfarande förbundsstyrelsens uppdrag att sälja fastigheten och jag vet inte riktigt vad de menar med det där om jag ska vara ärlig, kommenterar Karin Linder till Journalisten.

Annons Annons

Däremot väntar förändringar i fastigheten i form av en lokalanpassning.

– Det ska hyras ut lokaler och då behovsanpassar man dem efter hyresgästerna. Idag står nästan hälften av fastigheten outhyrd så det är de tomma ytorna som ska hyras ut, säger Karin Linder.

Kan du berätta vem hyresgästen är?
– Nej, inte innan vi har ett avtal på plats.

Vad kostar lokalanpassningen?
– Det vet vi inte ännu, men vi håller på att titta på hur lokalen ska anpassas och vad som behöver göras.

Är det frågan om miljoner?
– Det handlar nog om miljoner.

Ni har försökt sälja fastigheten ett tag nu. Missbedömde ni marknaden?
– Svår fråga, det gick fort när det hände och det var svårt att navigera då. Det är alltid lätt att i efterhand säga att vi missbedömde, men jag tycker inte det. Omständigheterna har varit ganska oväntade och snabba och vi har hela tiden haft klart för oss till vilket värde vi vill sälja fastigheten för, och sen får man navigera efter det.

Vad beror det på att det tar tid?
– Det beror på omvärlden, på hur fastighetsmarknaden ser ut och hur bankerna ska förhålla sig till räntehöjningar, så det är inte något vi har kunnat styra över på Journalistförbundet. Vi måste förhålla oss till omvärlden.

Finns det något preliminärt mål idag för när den ska vara såld?
– Nej, vi har ett preliminärt mål för vad vi vill ha betalt, det är det vi går efter.

Fler avsnitt
Fler videos