Gå direkt till textinnehållet

”Ingen ansvarig utgivare läser samtliga artiklar före publicering”

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson är tydlig med att kulturchefen Åsa Linderborg kan sitta kvar. Samtidigt menar hon att inte bara Aftonbladets, utan hela branschens förtroende, har skadats av de Metoo-publiceringar som har klandrats av PON.

Kritiken mot några av Aftonbladets publiceringar kring Rysslandsforskaren Martin Kragh och Stadsteaterns förre vd Benny Fredriksson har tagit fart efter att det stod klart att PON fäller tidningen för grovt brott mot publicistiskt sed för tidningens Benny Fredriksson-publiceringar. Lena K Samuelsson och Aftonbladets ledning har varit sparsam med att svara på kritiken i andra medier, och i stället hänvisat till den krönika som publishern skrivit eller den intervju som gavs vid Publicistklubben i förra veckan.

Efter att vi sökt henne under gårdagen svarar nu Lena K Samuelsson på frågor i en mejlintervju med Journalisten.  

Kritiken är tuff mot er efter Kragh- och Benny Fredriksson-publiceringarna. Vad ångrar du? 
– Den hårda kritiken från PON är rättmätig. Jag var inte på Aftonbladet vid tiden för publiceringen kring Benny Fredriksson men självklart finns det mycket att ångra i detta. Det var en felaktig publicering. Kulturdebatten runt Kragh är en helt annan fråga. Det hade varit bra om vi läst båda texterna. Samtidigt vet alla publicister att ingen ansvarig utgivare läser samtliga artiklar före publicering, skriver Lena K Samuelsson i mejlet.

Annons Annons

Kan Åsa Linderborg sitta kvar?
– Ja.

Både du och Eric Rosén har varit tydliga med att man har extra svängrum med vad man publicerar på kultursidorna jämfört med på nyhetsplats. Exakt hur stort är det svängrummet? 
– Det är omöjligt att definiera. Men stort. 

Hur har det här påverkat förtroendet för Aftonbladet? 
– Klandret från PON är allvarligt och jag tror att vi precis som Expressen, SvD och andra som klandrats relaterat till publiceringarna under Metoo-hösten har skadats, ja hela branschen.

Fler avsnitt
Fler videos