Gå direkt till textinnehållet
Institutionen för mediestudier. Enheten för journalistik, medier och kommunikation.
Foto: Tor Johnsson

DN fick praktikantansökningar före andra – ”Orättvis fördel”

Dagens Nyheter fick journalistpraktikanternas ansökningar flera dagar före andra medier, i strid mot praxis. Men JMKs studierektor nekar först när Journalisten hör av sig – och kallar vår fråga insinuant.

Carl Björk är redaktör på Dagens Industri och har i tio år varit ansvarig för praktikantintaget på DI. De tre stora journalistutbildningarna JMK, JMG och Mittuniversitetet brukar alltid synka sina praktikutskick så att studenternas ansökningshandlingar går ut till redaktionerna samtidigt på ett på förhand spikat datum och klockslag.

– Det är huggsexa om de bästa praktikanterna. Och det finns många fler praktikplatser än det finns praktikanter, säger Carl Björk.

– Vi börjar jobba direkt. De som är praktikansvariga på tidningarna gör rent kalendern och börjar boka in möten.

Annons Annons

Till hösten är det bara JMKs studenter som söker praktikplatser, av de tre klassiska utbildningarna. I strid med praxis fick Dagens Nyheter för några veckor sedan praktikantansökningarna flera dagar före andra medier.

– Det är första gången jag hört talas om att man frångår principen att alla redaktioner ska ha samma villkor. Jag tycker det är konstigt att Sveriges största dagstidning ska behöva få en orättvis fördel i det här. De får ändå så otroligt många ansökningar, säger DIs Carl Björk.

När Journalisten kontaktar JMKs studierektor Andreas Widholm för att fråga om saken ber han först att få återkomma. I den efterföljande mejlväxlingen nekar Widholm till att DN ska ha fått ansökningarna på förhand. På frågan ”Så det stämmer inte att DN i år fick ett försprång och fick ansökningarna en tid före övriga medier?” svarar han:

”Nej, DN har inte fått något ”försprång”. Du insinuerar att vi systematiskt favoriserar särskilda redaktioner, och det stämmer inte.”

Men i ett mejl som Journalisten tagit del av bekräftar JMKs praktiksamordnare att DN i år fick praktikantansökningarna före övriga redaktioner. ”DN tryckte på och fick dem ett par dagar tidigare”, står det i mejlet.

Journalisten ringer upp Andreas Widholm för att fråga varför han förnekade att DN fått ansökningarna i förväg.

– Om du med ”försprång” menar att vi strategiskt favoriserar särskilda redaktioner, så stämmer det naturligtvis inte, säger han.

Det har jag inte skrivit, jag frågade bara om DN fick ansökningarna före andra redaktioner.

– Ja, det stämmer. Av administrativa skäl kan det finnas skäl till varför en redaktion kan ha fått information vid ett annat tillfälle. Det handlar i sådana fall om att planera ett omfattande arbete på ett så effektivt sätt som möjligt.

Kan det inte bli lite skevt med ett brott mot praxis när det blir just den största dagstidningen som gynnas?

– Det kan säkert ha varit någon annan redaktion som gynnats vid något annat tillfälle.

Så praxis är inte att alla får dem samtidigt?

– Jo, det har alltid varit vårt mål att alla ska få dem samtidigt. Vi tar intryck av de diskussioner som förs eftersom praktiken är en viktig del av journalistutbildningen.

Carl Björk på DI tror inte att JMK avsiktligt gynnar just DN.

– Jag utgår ifrån att det är ett olyckligt handhavande, att man inte tänkt igenom effekterna av det. Men vitsen med ett centralt system går om intet om man börjar göra undantag, säger Carl Björk.

Har det löst sig för er med praktikanter?

– Vi får alltid in en massa ansökningar till våra fem platser, det ser jättebra ut för vår del. Men vi konkurrerar om samma praktikanter som DN i mångt och mycket.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos