Gå direkt till textinnehållet

Misstänkt cyberattack stänger ned samtliga a-kassor

Samtliga svenska a-kassor, inklusive Journalisternas a-kassa, har stängt ned all nätverkstrafik efter en misstänkt cyberattack. ”Det handlar om en otillbörlig åtkomst”, säger Tomas Eriksson, kanslichef för Sveriges a-kassor till Journalisten.

Sveriges a-kassor, som är serviceorganisation för 24 arbetslöshetskassor, meddelade igår att en av a-kassorna drabbats av en ”misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident”. Under fredagsmorgonen har man upptäckt att flera a-kassor har utsatts, och därför har samtliga a-kassor stängt all nätverkstrafik.

– Det handlar om en otillbörlig åtkomst, jag kan inte säga mer än så. Eftersom det nu visat sig att incidenten rör fler a-kassor har samtliga a-kassors internettjänster tagits ur drift medan vi analyserar vad som har hänt, säger Tomas Erisson, kanslichef för Sveriges a-kassor.

Vilken a-kassa var det som drabbades först?
– Det vill jag inte gå in på, och det är ointressant, det är alla a-kassor som påverkas.

Det betyder bland annat att det inte går för medlemmar att logga in på Mina sidor på någon av Sveriges 24 a-kassorna, inklusive Journalisternas a-kassa. Sveriges a-kassors egen hemsida ligger också nere.

Är det en cyberattack?
– Det är en incident, jag kan inte säga mer än så, säger Tomas Eriksson.

Sveriges a-kassor har lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.

Fler videos
Fler avsnitt