Gå direkt till textinnehållet

Husrannsakan hos finsk grävare

Den finska polisen har genomfört en husrannsakan hos Helsingin Sanomats journalist Laura Halminen. Bakgrunden är en artikel i tidningen som byggde på hemligstämplat underrättelsematerial.

Finska YLE rapporterar om händelsen. Bland annat beslagtog polisen telefoner, en dator, en surfplatta och ett antal usb-minnen. De undersökte också journalistens bokhylla och spisfläkt.

Orsaken är enligt polisen misstankar om röjande av statshemlighet. YLE beskriver också en artikel i Helsingin Sanomat som beskriver hur Halminen försökt förstöra en hårddisk som hon hade i sin besittning med en hammare. Det orsakade rökutveckling, så Halminen ringde brandkåren, och det var i samband med det som en polispatrull kom som kallade på förstärkning då de fick veta vem Halminen var.

Genom att förstöra hårddisken ville Halminen se till att all information på den blir obrukbar, så att källskyddet förverkligas på bästa möjliga sätt.

Annons Annons

Helsingin Sanomats chefredaktör Kaius Niemi säger att en husrannsakan av det här slaget mot en journalist ”är helt exceptionell i ett land som Finland som vill profilera sig som ledande inom pressfrihet”, skriver YLE.

Tidningen styrelse har bett chefredaktören att utreda den journalistiska processen kring artikeln om den militära underrättelsetjänsten.

Fler avsnitt
Fler videos