Gå direkt till textinnehållet

Förundersökning mot finsk chefredaktör för röjande av statshemlighet

Helsingin Sanomats tidigare chefredaktör Kaius Niemi misstänks ha känt till den publicering som nu tre HS-journalister står åtalade för.

Rättegången mot de tre journalisterna på Helsingin Sanomat har pågått sedan i augusti och slutpläderingar hålls denna vecka.

Journalisterna, två reportrar och deras chef, är åtalade för röjande av statshemlighet genom en artikel i Helsingin Sanomat i december 2017. Artikeln handlade om den finska försvarsmaktens signalunderrättelsecenter nära Tikkakoski. De är också åtalade för försök till röjande av statshemlighet eftersom polisen hittade ett utkast till en artikel i en av journalisternas telefoner.

De är inte åtalade för att ha kommit över uppgifterna på ett olagligt sätt, vilket var den initiala brottsmisstanken.

Journalisterna förnekar brott och hävdar att samtliga uppgifter i artikeln finns i öppna källor.

Åklagaren har krävt att journalisterna döms till villkorliga fängelsestraff på 18 månader.

Åklagaren Jukka Rappe valde att inte åtala HS dåvarande chefredaktör Kaius Niemi eftersom det inte har gått att bevisa att han känt till artikeln före publiceringen.

Under hösten har det framkommit uppgifter om att Niemi haft sådan kännedom, bland annat har han själv sagt det offentligt. En förundersökning har därför inletts mot Niemi med samma brottsmisstankar som för de tre HS-journalisterna. Det rapporterar bland andra Yle och Hufvudstadsbladet.

Kaius Niemi avgick som chefredaktör i november efter att ha kört berusad i tidningens parkeringsgarage.

Fler avsnitt
Fler videos