Gå direkt till textinnehållet

Hovrätten tar hänsyn till nättidnings källskydd

UPPDATERAD. I ett slutgiltigt beslut om beslaget hos Samhällsmagasinet Avsnitts reporter inskränker hovrätten polis och åklagares möjligheter att gå igenom utrustningen.

Journalisten har rapporterat om turerna kring polisens beslag av en mobiltelefon och två datorer tillhörande en redaktionsmedarbetare vid Samhällsmagasinet Avsnitt. Först hävde Umeå tingsrätt polisens beslag med hänvisning till källskyddet, sedan hävde hovrätten för övre Norrland tingsrättens beslut.

I ett slutgiltigt beslut landar nu samma hovrätt i beskedet att utrustningen stannar hos rättsvårdande myndigheter, men med restriktioner för hur den får genomsökas. Bara fotografier av målsäganden tagna en särskild månad, platstaggsuppgifter och internethistorik får eftersökas, samt att reportern och dennes offentlige försvarare har rätt att närvara när utrustningen gås igenom av utredarna.

”Samhällsmagasinet Avsnitt tycker att hovrättens beslut är väl avvägt. Tidskriftens önskemål har varit att skydda meddelare, inte att försvåra utredningen. Utifrån källskyddsaspekten är beslutet rimligt, såvida man inte 'speglar' några hårddiskar eller telefonen. Kanhända hade platsdata kunnat vara menligt att lämna ut för ett massmedium som ofta besöker källor i deras hem, men det gör sig inte gällande särdeles ofta för oss. Vi ser således beslutet som en seger för källskyddet”, skriver tidningens utgivare Martin Tunström i en kommentar till Journalisten.

Annons Annons

Anledningen till att utrustningen beslagstagits är att redaktionsmedarbetaren vid Samhällsmagasinet Avsnitt nyligen delgavs misstanke om olaga förföljelse.

Samhällsmagasinet Avsnitt är en grundlagsskyddad nättidning som granskar bland annat myndigheters tillämpning av offentlighetsprincipen och behandlar även nazistisk och högerextrem brottslighet. På journalistens mobil och dator finns namn på uppgiftslämnare som har källskydd.