Gå direkt till textinnehållet

RSFs vädjan inför nya Estoniarättegången: ”Ta hänsyn till allmänhetens rätt till information”

Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar Göteborgs tingsrätt att beakta journalistikens roll när Estoniarättegången ska göras om.

På måndag ska Göteborgs tingsrätt återigen pröva om Henrik Evertsson och Linus Andersson brutit mot gravfriden när de filmade Estonias vrak för dokumentärserien Estonia – fyndet som ändrar allt som publicerades 2020.

Förra året friades Evertsson och Andersson eftersom Göteborgs tingsrätt menade att filmningen inte kunde prövas enligt Estonialagen, vilket hovrätten i februari i år kom fram till att den visst kunde och skickade tillbaka ärendet till tingsrätten.

Inför rättegången vädjar nu Reportrar utan gränser till åklagaren och domstolen att ta hänsyn till allmänhetens rätt till information.

– Henrik Evertssons arbete är ett svar på många av de omkomnas familjernas önskan om en vidare undersökning om vad som hände den där natten i september 1994. Journalisten har verkat för allmänintresset, säger Pavol Szalai, ansvarig för EU och Balkan på RSFs internationella kontor i Paris, i en kommentar.  

Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, anser att rätten också bör ta hänsyn till dokumentärens genomslag:

– Oavsett vad som orsakat det hål i vraket som visas i serien har det lett till att de svenska, finska och estniska regeringarna anser att uppgiften är så viktig att de beslutat sig för att följa upp fyndet med nya undersökningar. Det visar hur viktig journalistik kan vara för att sprida information till inte bara allmänheten, utan även myndigheterna, säger Erik Halkjaer.

Fler videos
Fler avsnitt