Gå direkt till textinnehållet

Förbundets kritik mot nya terrorlagen: ”Allvarligt att man inte tagit hänsyn till Lagrådet”

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om att införa det nya brottet deltagande i en terroristorganisation. Journalistförbundet är kritiskt och menar – precis som Lagrådet – att lagen kan drabba wallraffande journalister.

Den nya lagen som debatterades och röstades igenom i riksdagen igår innebär att den som deltar i en terroristorganisation på olika sätt kan få fängelse i högst fyra år.

Lagen, som har varit på tapeten i flera år och utretts flera gånger, har tidigare mötts av kritik av såväl Journalistförbundet som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Så sent som i mars rapporterade Journalisten om Lagrådets varning om att wallraffande journalistik och åsiktsjournalistik kan komma att träffas av lagen. Samma kritik formuleras av Oisín Cantwell i Aftonbladet.

Annons Annons

Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, anser att det finns otydligheter kring försvarlighetsrekvisitet, vilket kan innebära att journalister som wallraffar träffas av lagen.

– Lagrådet har pekat på flera delar i det här förslaget som otydliga när det gäller just journalisters möjlighet att arbeta i de här miljöerna. Det är allvarligt att regering och riksdag inte tagit tillräckligt stor hänsyn till det, säger Tove Carlén till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos