Gå direkt till textinnehållet

”Höjningen kommer av en nödvändig renovering”

Flera av PP Pensions hyresgäster anser att bolagets hyreshöjningar i Solna leder till ”renovräkning”. Journalistförbundet slår tillbaka mot kritiken.

I förra veckan berättade Journalisten att PP Pension efter renoveringar höjer hyrorna med upp till 40 procent i bolagets fastigheter i Solna, vilket avslöjades av Tidningen ETC.

PP Pension delägs av Journalistförbundet, och i fastigheterna i Solna bor också flera medlemmar i förbundet. I ETC-reportaget är flera av de boende kritiska till såväl den stora hyreshöjningen som bristande dialog med fastighetsbolaget när det gäller renoveringen.

– Det sjukaste är att det är mitt eget pensionsbolag som skinnar mig, för att mina pensionspengar ska växa, sa frilansjournalisten Anna Roxvall till ETC.

Annons Annons

Journalistförbundets kanslichef Eva-Maria Kollberg är en av Journalistförbundets representanter i PP Pensions styrelse.

Hon berättar i ett mejl till Journalisten att den information styrelsen har fått är att de fyra fastigheterna i Solna, med sammanlagt ca 400 lägenheter, är i stort behov av renovering.

De har också fått veta att man i maj 2019 hölls ett första samrådsmöte med hyresgästerna och Hyresgästföreningen och därefter följde flera samrådsmöten och informationsmöten.

Av de cirka 60 lägenheter som ska renoveras i det första huset är det, enligt Kollberg, fyra lägenhetsinnehavare som skriftligen har överklagat beslutet om renovering.

Är det rimligt med 40% hyreshöjningar? Och hur ser förbundet på medlemmarnas kritik?

”Nivån på hyreshöjningar är inte fastslagna än utan kommer att göras genom förhandlingar med Hyresgästföreningen. Det är så klart tråkigt att behöva höja hyrorna, så vi kan förstå kritiken, men höjningen kommer av en nödvändig renovering”, skriver Eva-Maria Kollberg i ett mejlsvar.

Det här är inte första gången PP Pension får tuff kritik av hyresgäster.

När fastighetsbolaget sålde sina 14 fas­tigheter i Malmö värderades de tre fastigheter där det fanns aktiva bostadsrättsföreningar till dubbla kvadratmeterpriset jämfört med hus i samma område.

Då anklagade hyresgästerna PP Pension för att ha riggat försäljningen.

PP Pension ansåg att köpeskillingen var skälig, och hyresnämnden gav också bolaget rätt i sitt beslut. 

 

Fakta/PP Pension

Mediebranschens pensionsbolag PP Pension hette fram till 2003 Pressens Pensionskassa. Bolaget ägs av försäkringstagarna och bolagsstyrelsen utses av Journalistförbundet, Unionen och Medieföretagen.

Fler avsnitt
Fler videos