Gå direkt till textinnehållet

PP Pension anklagas för att ha riggat fastighetsförsäljning

När PP Pension sålde sina 14 fas­tigheter i Malmö värderades de tre fastigheter där det fanns aktiva bostadsrättsföreningar till dubbla kvadratmeterpriset jämfört med hus i samma område. Hyresgäster anklagar nu PP Pension för att ha riggat försäljningen, och är samtidigt oroade för hyreshöjningar.

I december sålde PP Pension sina 14 fastigheter i Malmö till AP-fondens fastighetsbolag Willhem. Försäljningen kom som en överraskning för hyresgästerna, varav de flesta är journalister som pensionssparat i PP Pension och stått i kö för de attraktiva hyresrätterna i centrala Malmö.

När detaljerna om försäljningen blev kända började boende misstänka fult spel.

När PP Pension för flera år sedan planerade att sälja beståndet i Malmö bildade hyresgästerna bostadsrättsföreningar för att kunna lägga hembud, men i december 2018 hade de flesta missat att förnya sina intresseanmälningar hos Lantmäteriet.

Annons Annons

Bara två bostadsrättsföreningar i tre av fastigheterna var aktiva och hade rätt att lägga hembud. Men just de fastigheterna blev mycket högre värderade än de andra elva i försäljningen. Willhem betalade totalt 600 miljoner för alla 14 fastigheterna: 320 miljoner kronor för de tre fastigheter där det fanns aktiva bostadsrättsföreningar och 280 miljoner för resterande.

En av bostadsrättsföreningarna har trots det höga priset lyckats få banklån för att lägga ett hembud. Den andra, i fastigheten Väveriet 19, har vänt sig till hyresnämnden.

– Vi tycker att det är tråkigt att man har gjort det här utan att ha en dialog med oss. Vad är det man vinner på att inte låta oss köpa det här huset? Det begriper inte jag, säger hyresgästen Ingar Nilsson.

En kort promenad från Väveriet 19 på Engelbrektsgatan ligger fastigheten Gråbröder 15 på Västergatan. Här fanns ingen aktiv bostadsrättsförening när försäljningen genomfördes. Båda husen är byggda i början av 1900-talet och trots att de ligger i samma område är de värderade helt olika av PP Pension: Väveriet 19 till cirka 40 000 kronor kvadratmetern och Gråbröder 15 till cirka 20 000 kronor kvadratmetern.

– Det känns helt orimligt att man värderar hus på liknande lägen helt olika. Det känns som att det är något fuffens, säger Anders Bergman, som bor i fastigheten Väveriet 19.

Olov Lindberg på konsultbolaget Forum Fastighetsekonomi som bistått de boende på Väveriet 19, ifrågasätter PP Pensions värdering.

– Vi anser att priset på fastigheten inte är marknadsmässigt samt att man valt att sätta ett högre pris på hembudsfastigheterna än på övriga fastigheter i beståndet i syfte att förhindra att hyresgästerna ska acceptera hembudet och på så sätt kunna sälja även hembudsfastigheterna till Willhem, säger Olov Lindberg.

Är de andra fastigheterna verkligen undervärderade?
– Vi anser det.

Om det stämmer har försäkringstagarna gått miste om värden genom försäljningen, men PP Pensions vd Kjell Norling avfärdar kritiken.

– Vi har gjort individuella värderingar av varje fastighet. Vi har utgått från de värderingar som gjorts av oberoende värderingspersoner, säger Kjell Norling.

Dokument som Journalisten har tagit del av visar att värderingen av fastigheten Väveriet 19 bland annat bygger på framtida hyreshöjningar. ”Ökade hyror ger ökat värde”, skriver Willhem i ett utlåtande.

Jonas Nordling, som var Journalistförbundets ordförande fram till februari i år, är styrelseledamot i PP Pension:

– Vi litar på de uppgifter som tjänstemännen lämnar till oss. Jag förutsätter att värderingarna av fas­tigheterna är korrekta, säger han.

Men tycker inte du som tidigare bostadsreporter att det är konstigt att två fastigheter säljs för så olika kvadratmeterpris när de är byggda vid samma tid och ligger så nära varandra?
– Vi ställde frågor om detta i styrelsen, och fick svaret att det bland annat berodde på att dessa fastigheter ansågs vara unika genom sitt läge och sin utformning, vilket naturligtvis påverkade deras värde. Jag anser att de förklaringar vi i styrelsen fick var rimliga.

Magnus Börjeson, som är ordförande i bostadsrättsföreningen Väveriet 19, ifrågasätter om PP Pension verkligen har låtit en oberoende värderingsman göra en fullständig värdering. Han har inte fått se någon sådan.

– Hade de verkligen gjort riktiga individuella värderingar hade de väl skickat med dem i sitt svar till oss, säger Magnus Börjeson.
 

Fakta

PP Pension
Mediebranschens pensionsbolag PP Pension hette fram till 2003 Pressens Pensionskassa. Bolaget ägs av försäkringstagarna och bolagsstyrelsen utses av Journalistförbundet, Unionen och Medieföretagen.

Fler avsnitt
Fler videos