Gå direkt till textinnehållet

Hyresnämnden i Malmö ger PP Pension rätt

Försäljningen av bostadsfastigheten Väveriet 19 i Malmö gick rätt till, enligt nämnden. Hyresgästerna, varav de flesta är journalister, har överklagat beslutet till hovrätten.

Journalisten berättade i somras om tvisten mellan PP Pension och boende i Väveriet 19. Enligt de boende trissades priset på fastigheten upp när PP Pension sålde sitt bestånd om 14 fastigheter i Malmö till bostadsbolaget Willhem. Hyresgästerna ansåg att syftet var att försvåra för dem att kunna lägga ett hembud och köpa loss fastigheten.

En omständighet som hyresgästerna pekade på var att kvadratmeterpriset för de fastigheter i beståndet där det fanns aktiva bostadsrättsföreningar låg högre än för fastigheter utan bostadsrättsföreningar i samma område.

Bostadsrättsföreningen vände sig till hyres- och arrendenämnden i Malmö för att få försäljningen till Willhem stoppad, med hänvisningen till att den angivna köpeskillingen, 178 miljoner kronor, var ”oskälig eftersom det vida överstiger det marknadsvärde som fastigheten betingar”.

Annons Annons

PP Pension menade att köpeskillingen var skälig, och hyresnämnden ger PP Pension rätt. Nämnden jämför kvadratmeterpriset om 42 220 kronor med en grannfastighet som också ingick i försäljningen, där priset var 40 662 kronor per kvadratmeter, och där den aktiva bostadsrättsföreningen lade ett hembud.

Nämnden ger således PP Pension tillstånd att överlåta fastigheten till Willhem, men bostadsrättsföreningen har överklagat till hovrätten, som väntas fatta beslut senare i vår.

Fler avsnitt
Fler videos