Gå direkt till textinnehållet

Högste regionpolitikern ljög – slutar bojkotta NAs reporter

Andreas Svahn backar från bojkotten mot en av Nerikes Allehandas reportrar och drar tillbaka sina krav på att tidningen ska be om ursäkt – efter att tidningen visat att Svahn farit med osanning om bland annat sin sjukdom.

Journalisten berättade i fredags om konflikten mellan Nerikes Allehandas chefredaktör och regionens högste politiker Andreas Svahn (S). Svahn hade känt sig kränkt av en krönika som en av tidningens reportrar hade skrivit i anslutning till en granskning av arbetsmiljön på Universitetssjukhuset i Örebro. I krönikan uppgav reportern att det hade varit svårt att få tag på ansvariga politiker och tjänstemän under granskningen, och nämnde som exempel att det hade tagit tio dagar innan Andreas Svahn svarade på en intervjuförfrågan.

Svahn tog mycket illa vid sig av uppgiften, som han menade var felaktig. Han hade legat sjuk i covid i en vecka, inte försökt hålla sig undan en intervju:

”Jag har sysslat med politik länge och har satt heder i att vara tillgänglig för journalister. Det gör att det här påhoppet tog lite extra hårt. De flesta journalister i Örebro län uppskattar att jag är tillgänglig”, sade Andreas Svahn till Journalisten i fredags.

Annons Annons

Svahn krävde i ett telefonsamtal med NAs chefredaktör Anders Nilsson att krönikan skulle avpubliceras och ville ha en ursäkt från tidningen. Om Nilsson inte mötte hans krav skulle han vägra alla intervjuförfrågningar från reportern, vilket också skedde vid ett tillfälle förra veckan.

Andreas Svahns påstående att han hade varit sjuk i covid under perioden och därför inte svarat reportern är dock inte sann, avslöjar NA. Svahn var sjuk veckan innan.

”Jag blandade helt enkelt i efterhand ihop veckorna”, säger Andreas Svahn till NA.

Nerikes Allehandas förstasida idag.

Svahn påstod i intervjun med Journalisten att han inte krävt att krönikan skulle avpubliceras, utan bara att felaktigheter skulle rättas.

”Jag har aldrig bett någon ta bort någon nyhetstext. Det är ansvarig utgivare som ska bestämma vad som ska stå i tidningen. I en krönika med uppenbara brister och felaktigheter så har jag bett dem att ta bort dem. […] Uppenbarligen har man uppfattat det som att jag vill få bort krönikan. Avsikten för mig har varit att ta bort det som jag upplever som orättvist eller felaktigt runt mig som person”, sade Andreas Svahn till Journalisten i fredags.

NA avslöjar idag att Svahn ljög för Journalisten. NA har publicerat utdrag ur ett bandat telefonsamtal där Andreas Svahn kräver att NAs chefredaktör Anders Nilsson avpublicerar krönikan.

Riv ur Nerikes Allehandas artikel idag med riv ur Journalistens artikel i fredags.

Andreas Svahn påstår för NA att han inte sagt till Journalisten att han inte krävt att krönikan ska avpubliceras.

”Jag har aldrig sagt att jag inte uttryckt mig så, det hoppas jag verkligen inte att det står i den artikeln. […] Jag måste läsa den där artikeln. Det har inte jag gjort nu”, säger Andreas Svahn till NA.

Journalistens intervju med Andreas Svahn bandades, och han fick läsa sina citat i Journalistens artikel i förväg. ”Du har fångat det väl”, skrev han till Journalistens reporter och hade inga synpunkter på citaten. Han fick också hela artikeln per mejl i fredags.

Journalisten har på tisdagen sökt Andreas Svahn, som svarar per sms att han sitter i möte hela dagen och inte törs lova att han har möjlighet att återkomma idag.

Fler avsnitt
Fler videos