Gå direkt till textinnehållet

SOS Alarm slutar med händelseinformation till medierna

SOS Alarm har slutat lämna ut vårdrelaterade uppgifter vid olyckor till medierna. ”Att inte kunna svara på om någon är avförd med ambulans eller inte, det förstår jag inte”, säger blåljusjournalisten Mikael Berglund.

Mikael Berglund jobbar som blåljusreporter i området Stenungsund, Tjörn och Orust, med Sveriges Radio, SVT och Stampen som största kunder. När han som vanligt skulle ringa och få mer information om en trafikolycka fick han beskedet att man slutat med att lämna uppgifter om hur många som skadats och förts vidare med ambulans vid en olycka.

SOS Alarm Händelseinformation för media är en tjänst man kan prenumerera på och kunnat söka initial information om var en olycka hänt och vad som hänt.

– Det är lite olika runt om i landet vad man får ut eller inte, berättar Mikael Berglund. När vi ringer SOS Alarm här har vi fått fråga om ambulansens verksamhet, om någon är avförd, ja eller nej, och i så fall hur många. Sedan får man ringa sjukhusen om man vill ha mer information om skadeläget.

Nu har SOS Alarm beslutat att strypa den informationen med hänvisning till olika önskemål till SOS Alarm från olika regioner, där bland annat säkerhetsskäl har anförts.  

”För att hitta en gemensam hållning för vår informationsgivning har vi valt att inte lämna ut vårdrelaterade uppgifter alls utan hänvisa dessa till respektive region”, skriver SOS Alarm i ett mejl till Västra Götalandsregionens presstjänst.

– Jag kan förstå att man inte ska gå ut med hur många enheter som är skickade, med tanke på terror och så vidare. Men att inte kunna svara på om någon är avförd med ambulans eller inte, det förstår jag inte. Jag som oftast är på plats ser vad jag ser och det är inga hemligheter. Jag kan se hur många enheter som är på plats och jag kan se om någon är lastad i ambulansen. Men om den personen åker till sjukhus eller vårdcentral är ju en väldig skillnad, säger Mikael Berglund.

Vad kostar tjänsten?
– Att ringa numret kostar ingenting, däremot får vi köpa tjänsten Händelseinformation och den är baserad på hur många läsare som tar del av nyheterna. Egentligen får man inte gå in på vad man betalar för alla har ett eget avtal. Jag betalar själv 10 000 i kvartalet.

SOS Alarms kommunikationschef Staffan Ekengren skriver i en kommentar: ”Vi har fått många reaktioner på detta från journalister och medier, vi tittar därför på om vi kan hitta någon slags lokal anpassning, baserad på olika regioners önskemål. Beslutet är SOS Alarms baserat på önskemål från regioner vi samverkar med.”

Fler avsnitt
Fler videos