Gå direkt till textinnehållet

Corren slutar dela ut papperstidningar till 1000 hushåll

Östgöta-Correspondenten slutar att distribueras i flera områden i sydvästra Östergötland. ”Kostnaden har i vissa fall varit dubbelt så stor som intäkten vi kan ta från av kunden”, säger Nils Olauson, redaktionell affärsområdeschef.

NTMs distributionsbolag Svensk Hemleverans har varslat 28 tidningsbud om uppsägning i samband med att tidningsdistributionen upphör i delar av sydvästra Östergötland vid årsskiftet. Det handlar om områden med få prenumeranter utanför tätorter i kommunerna Mjölby, Boxholm och Ödeshög och kommer särskilt att beröra Correns prenumeranter. Totalt finns 5 000 papperstidningsprenumeranter i kommunerna och cirka 1 000 av dem blir av med papperstidningen och erbjuds i stället digitala prenumerationer.

– Bränslepriser och andra kostnadsökningar gör att det blir för dyrt att dela ut. Kostnaden har i vissa fall varit dubbelt så stor som intäkten vi kan ta från kunden, säger Nils Olauson, affärsområdeschef för NTMs redaktionella verksamhet.

– Det här påverkar inte journalistiken, vi kommer att ha samma redaktionella styrka på de orterna det handlar om. Bevakningen kommer inte att minska, tvärtom, vi gör det här för att säkerställa att vi kan ha en stark bevakning. Vi vill lägga pengar på journalistik, inte på att åka många mil.

Är det papperstidningens död vi ser nu?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi gör det här för att vi vill säkerställa att har vi en lönsam papperstidningsaffär så kan vi förlänga den affären så länge som möjligt.

Så för prenumeranter som vill ha tillbaka papperstidningen gäller det att övertala alla grannar om att skaffa en prenumeration också?
– Precis. Det vore ju fantastiskt. Men jag inte kan garantera att det hjälper om en prenumerant övertygar sina grannar att börja prenumerera, utan det hänger på mer än så.

Som Journalisten berättat tidigare kommer Upsala Nya Tidning, som också ingår i NTM-koncernen, att dra in papperstidningsdistributionen i Heby och delar av Tierp från och med den 1 oktober, och Stampen Media har beslutat att sluta leverera tidningar till områden med få prenumeranter.

Fler avsnitt
Fler videos