Gå direkt till textinnehållet

Han jobbar sin sista dag efter 34 år

Det är nu klart att samtliga fotografer försvinner på Östgöta media. Efter 34 år i Norrköpings Tidningars tjänst är Mikael Strand är en av dem som jobbade sin sista dag i dag. Han blev uppsagd i tisdags.

Totalt handlar det om tre fotograftjänster på Östgöta Correspondenten, tre på Norrköpings Tidningar, en på Motala Vadstena Tidning och en på Västerviks-Tidningen som försvinner. Tanken är att reportrar ska fotografera och filma i större utsträckning och att tidningarna ska förlita sig mer på frilansar.

Calle Slättengren är ordförande i journalistklubben på Norrköpings Tidningar och berättar att de centrala förhandlingarna avslutades i oenighet i måndags. På hans redaktion arbetade tre fotografer, två av dem accepterade det avgångsvederlag som ledningen lade fram, men den tredje – Mikael Strand, 58, – ville jobba kvar i företaget på en ny tjänst. Klubben drev då hans sak i förhandlingar men misslyckades. I tisdags blev Mikael Strand uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Arbetsgivaren tog inte till sig våra argument, vi anser att han skulle kunna fortsätta jobba inom Östgöta media med andra uppgifter, det finns tjänster där han skulle kunna fungera mycket bra, men det var inte arbetsgivaren enig med, säger Calle Slättengren.

Annons Annons

Mikael Strand började 1983 på NTs redaktion och är besviken på utgången.

– Vad säger man efter 34 år? Det här känns inte rätt, säger han till Journalisten.

Att man rationaliserar bort fotoavdelningen tror Mikael Strand blir ödestigert för bildjournalistiken inom koncernen.

– Jag tror att tidningen går mot sin egen död av egen kraft. Det här är fel beslut, säger han.

För att hedra de fotografer som tvingats sluta, och de fotografer som nu måste gå ut i arbetslöshet, hyllar i dag kollegor på redaktionen i Norrköping sina fotografer. I stället för den vanliga NT-flaggan vajade under onsdagen en stor kamera av papp och tejp på halv stång utanför mediehuset. (bild nedan)

"Vi vill på det här sättet tacka våra fotojournalistkolleger för den tid som de har arbetat med oss", skriver de i ett mejl.

Av alla år som fotograf på NT kommer Mikael Strand allra helst att minnas en långresa genom Europa. Samt hur arbetet först gick från svartvitt och sen till färg.

– Som enskilt jobb minns jag nog mest då jag och en reporter åkte med symfoniorkerstern på turné genom hela Europa för ungefär 15 år sedan, det var otroligt roligt, säger Mikael Strand.

Östgöta mediers publisher Anna Lindberg berättar att av de åtta personer som arbetat som rena fotografer flyttas nu två över i andra tjänster. Att bibehålla den journalistiska kvalitén inom koncernen blir en utmaning medger hon.

– Det blir naturligtvis ett arbete och vi behöver kanske styra över våra tidningar lite, det kan bli färre bilder och lite mindre stora bilder. Det kan man så klart se som en förlust. Men som arbetsgivare måste vi nu ta arbetet med utbildning och stöttning vidare. Tekniken har också utvecklats mycket på senare år. Det är också viktigt att komma ihåg att vi kommer ha bilder tagna av rena fotografer ändå i tidningen via frilansar.

Fler avsnitt
Fler videos