Gå direkt till textinnehållet

Negar Josephi om hoten: ”Han var tydlig med att han ska döda mig, min man och vårt barn”

Hot och hat mot journalister är ett utbrett problem. Frilansjournalisten Negar Josephi väljer nu att berätta om det hon utsätts för, där en man för några dagar sedan ringde från ett öppet nummer och hotade att döda hela hennes familj. Idag lever hon med överfallslarm och skyddad identitet väntar.

Negar Josephi har tidigare jobbat som reporter på Ekot och är numera frilansjournalist för bland andra Göteborgs-Posten Kultur. I veckan blev hon uppringd av en man som bland annat kallade henne ”feministisk judehora” innan han fortsatte med att dödshota både henne och familjen.

Efter att Negar Jospehi blockat hans nummer kom det sms från ett annat nummer där dödshoten och trakasserierna fortsatte, vilket hon berättar om på Twitter.

Att Negar Josephi får ta emot hot och hat är inget nytt, säger hon, tvärtom något hon med åren blivit van vid. Från nynazister, extremister eller antisemiter med bakgrund i mellanöstern.

Annons Annons

Normalt brukar hoten vara mer subtila, men det här kändes extra, inte minst för att hon fick höra hans röst och hur han sa det.

– Han var tydlig med att han ska döda mig, han ska döda min man och vårt barn. Det var första gången min familj blev hotad vilket fick mig att frysa till lite grann. Sen kom sms:en, säger Negar Josephi.

Att hoten den här gången kom från ett öppet nummer gör att både hon och polisen vet var det kom ifrån. Nu väntar Negar Jospehi på att bli förhörd av polisens demokratigrupp som tar hand om sådana här fall. Runt midjan sitter ett överfallslarm.

– Egentligen ville jag inte berätta om överfallslarmet för min nioåriga son men jag insåg att han redan förstår mycket mer än man tror. Så jag sa att ikväll kommer mamma få ett paket på posten med ett larm, eftersom någon har varit dum mot mig och vill skada mig. Om jag trycker på knappen så kommer polisen, berättar hon.

– Att man i det här läget har ett ansvar för ett yngre liv är jävligt jobbigt. Som förälder vill man inte att ens barn ska bli oroliga, och jag försökte att inte göra världens grej av det men han ser ju att jag har på mig larmet, fortsätter Negar Josephi.

Eftersom Negar Josephis man jobbar på SR är nu även deras säkerhetsavdelning inkopplad. Om polisen har hon bara bra saker att säga, de tog henne på allvar och har jobbat snabbt och effektivt.

– Jag har även GP att tacka för mycket eftersom de, som många mediehus idag, redan har ett bra samarbete med polisens demokratigrupp. Min närmaste chef Johan Hilton har också varit otrolig. Jag tror att våra redaktörer och chefer arbetar på ett annat sätt än för bara för några år sedan, det här tas på ett helt annat allvar idag, menar hon.

Samtidigt tror hon att journalister kommer tvingas leva med den här  verkligheten, eftersom gränsen för vad som är normalt hela tiden flyttas fram vilket kan leda till att våldsbejakande extremister tror sig ha stöd för både sina åsikter och för att begå brott. Numera är extremisterna mycket mer trygga, de kan säga öppet att ”jag ska döda dig”, menar Negar Josephi.

– Den nya lagen som kommer tror jag är jätteviktig, vi är många som har velat det här så länge.

Vad tycker du behöver göras av polisen men även andra myndigheter, för att komma åt hot och hat bättre?
– Många gånger kommer det från konton på sociala medier och man måste kunna spåra upp folk bättre. Det här är saker som vi måste samarbeta kring i EU. Exempelvis fick jag dödshot på Clubhouse för några år sedan och polisens demokratigrupp var jättebra, men utredningen lades ändå ned eftersom Clubhouse inte ville samarbeta med den svenska polisen.

Vad händer nu?
– Både jag och min man ska få skyddade identiteter. Men jag kommer inte sluta skriva om saker som jag brukar skriva om, vi måste fortsätta.

Fler avsnitt
Fler videos