Gå direkt till textinnehållet

Idag är hans sista dag på GT – imorgon kan han vinna en guldspade

Andreas Andersson tillbringar sin sista arbetsdag på GT på Grävseminariet i Karlstad där han är nominerad till en guldspade. ”Det känns märkligt, och vemodigt.”

Idag är sista arbetsdagen för de flesta av journalisterna på GT i Göteborg och Kvällsposten i Malmö. Expressens stora sparpaket utplånar redaktionerna och kvar blir bara en ensamredaktör på vardera orten, i praktiken Expressens nyhetsreportrar med placering i Göteborg respektive Malmö. Två skiftgående sportreportrar blir också kvar på varje titel.

Beslutet att lägga ned nyhetsredaktionen på just GT, grundad 1902, medför att Bonnier News så gott som överger landets andra stad och lämnar hela västkusten till Schibstedsfären och public service. (Några av Bonniers DN- och DI-journalister finns dock fortfarande i Göteborg.)

Nio tillsvidareanställda journalister på de två kvällstidningstitlarna blir av med jobbet och är arbetsbefriade från och med den 1 april. En av dem är den mångårige redaktionschefen Andreas Andersson, som just nu befinner sig på Grävseminariet i Karlstad där han och GT-kollegan Daniel Olsson är nominerade till en guldspade i kategorin storstadstidning för avslöjandet att elprisstödet blev en kassako för de allra rikaste.

Annons Annons

– Det känns ju förstås märkligt att det här är det sista jag gör på GT, säger Andreas Andersson.

Det har gått snabbt utför. För ett par år sedan fullständigt dominerade GT den digitala läsningen av lokala nyheter i Göteborg, med 80 procent av de lokala sidvisningarna mot rivalen GP. Förra året toppade en GT-artikel premiumlistan över mest läst och en annan GT-artikel fick flest konverteringar på hela Expressen. Tre av GTs åtta nyhetsjournalister är nominerade till en guldspade: utöver Andreas Andersson och Daniel Olsson även Michael Syrén för avslöjandet om Mats Löfving och Linda Staaf. 2020 var GT nominerade till Årets redaktion. Förra årets sparpaket på nyhetsredaktionen innebar att 15 journalister blev tio. Nu blir bara en kvar.

Hur blev det så här?
– Jag antar att det är strikt ekonomiska skäl bakom. De får svårt att klaga på vår leverans i alla fall. Jag tycker att det är tråkigt att de släcker ned nästan hela redaktionen. Det är klart att jag är besviken. Det känns vemodigt att lämna inte bara GT utan också Expressen som jag arbetat på i många år. Jag har ett jättestort Expressenhjärta, säger Andreas Andersson.

 

Fakta

 

Sparpaketet på Expressen, GT & KvP

14 tjänster försvinner på Kvällsposten och GT idag, varav nio sägs upp på grund av arbetsbrist och övriga omplaceras till olika avdelningar på Expressen i Stockholm, bland dem nämnda grävreportrarna Daniel Olsson och Michael Syrén. Sparpaketet på Expressen medför också att ett antal bemanningsanställda på Expressen att bli av med jobbet i Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos