Gå direkt till textinnehållet

Hallands Nyheter pekade ut kommundirektör som korrupt och kriminell

Hallands Nyheter klandras av Mediernas Etiknämnd för att ha skrivit att en kommundirektör begått brott utan att ha haft belägg för det.

Tidningen granskade i en artikelserie samt kommenterade i ledartexter flera fastighetsaffärer och upphandlingar som kommunen gjort. I den första artikeln som publicerades på sajten var rubriken:  Kommundirektörens hemliga affärer avslöjade: ”Korruption”.

I ingressen stod det att en uppgörelse i mångmiljonklassen mellan kommunen och näringslivet kunde avslöjas, allt var styrt av kommundirektören och i mejl från kommundirektörens inkorg ”blottas flera oegentligheter, lagbrott och en möjlig korruptionshärva som sågas av en av Sveriges främsta forskare i förvaltningsrätt.”

I en ledare som kommenterade artikeln skrevs i ingressen: ”’Oegentligheter, lagbrott och en möjlig korruptionshärva.’ Det vill ingen förknippas med, särskilt inte en kommun. Ändå kommer det nu fram att det finns en osund kultur i väggarna hos Falkenbergs kommun, där det är den högsta ledningen som smutsar ner kommunens anseende. Och det som är godkänt högst upp i en organisation sprider sig lätt ner genom hela strukturen.”

Annons Annons

Kommundirektören anmälde tidningen till Medieombudsmannen (MO) för att ha pekats ut som en korrumperad brottsling och för att ha orsakat kommunen ekonomisk skada, trots att belägg för påståendena saknades. 

MO skriver i sin bedömning att Hallands Nyheter inte haft belägg för påståendet att anmälaren gjort sig skyldig till brott och begått olaglig gärning. Att en del av texterna är ledartexter ger enligt MO inte skribenten ett sådant spelrum att det är motiverat att göra dessa direkta påståenden. Att skribenten haft tidningens egen granskning som underlag leder inte till någon annan bedömning. Anmälaren har även i detta avseende orsakats en publicitetsskada som inte kan försvaras, och MO skriver vidare att det finns en gräns för vad man ska behöva tåla även i en roll som kommundirektör, och anser att Hallands Nyheter ska klandras.

Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar Hallands Nyheter för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos