Gå direkt till textinnehållet

Exakt24 klandras för att ha pekat ut person som terrorist

Exakt24 klandras av Mediernas Etiknämnd för att ha pekat ut och namngivit en person som terrorist.

I maj förra året gjorde Exakt24 tre publiceringar på sajten exakt24.se, där man i filminslag, ljudklipp och text berättade om en person som spred terrorpropaganda. Personen hade enligt sajten bland annat uttryckt önskan om att knivhugga borgerliga ungdomspolitiker, uppmanat till mord på kristdemokraten Per Gudmundson och diskuterat mord på sina arbetsgivare, vilket illustrerades med ljudklipp.

Man skrev också att personen hade kopplingar till en rad terrordåd mot journalisten och opinionsbildaren Christian Peterson. I en annan publicering visades ett foto på personen som publicerats i Fria Tider där anmälaren pekas ut som hjärnan bakom vänsterns terror. Exakt24 har också sökt upp anmälaren på dennes arbetsplats Sahlgrenska sjukhuset och publicerat porträttbilder på anställda vid sjukhuset.

Anmälaren menar att han blivit utpekad som terrorist och att Exakt24 spekulerat i att han begått brott han inte var dömd för. Detta hade lett till en hetskampanj mot hans arbetsplats. Man har hotat personal på presstjänsten för att få honom avskedad. Enligt anmälaren har journalister på Exakt24 uppmanat sina följare på Twitter att höra av sig till hans arbetsplats och kräva att han skulle få sparken.

Annons Annons

Exakt24 menar att de genom sin granskande journalistik kunnat fastställa bortom allt tvivel att personen hade en ledande roll i den vänsterextrema terrorgruppen AFA. Mediet förnekar också att man uppmanat folk på Twitter att kräva att den granskade terrorledaren skulle få sparken.

MO anser att det finns ett allmänintresse av att granska påstådda våldsbejakande extremister. Anmälaren har dock ingen tydlig ställning i offentligheten som motiverar en namngivning. Skulle det finnas belägg för att anmälaren kan anses vara politisk terrorist får han däremot tåla att bli granskad och namngiven.

MO:s bedömning är att Exakt24 pekat ut och publicerat mycket allvarliga och negativa påståenden om anmälaren utan att ha haft tillräckliga belägg. Därigenom har mediet orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada och klandras.

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Exakt24 för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos