Gå direkt till textinnehållet

Europeiska journalistfacket rasar mot EUs censurbeslut

EU saknar mandat att fatta beslut om censur av ryska medier. Det menar Europeiska Journalistfederationens generalsekreterare Ricardo Gutiérrez, som samtidigt varnar för rysk vedergällning.

EU-kommissionens beslut att förbjuda Russia Today (RT) och Sputnik inom EU, i syfte att stoppa Kremls medieapparat från att ”sprida sina lögner för att rättfärdiga Putins krig”, har väckt förvåning och kritik.

Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet, har beskrivit det som en ”statlig eller överstatlig censur” och varnat för att fortsätta på den vägen.

I går skärpte EU-kommissionen sanktionerna ytterligare. Beslutet medför att RT förbjuds att sända i EU eller riktat till EU-länder via satellit, samt omfattar även RTs redaktioner i Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Spanien.

Annons Annons

Sanktionerna mot Russia Today och Sputnik gäller satellitsändningar, kabelsändningar, online, samt i appar.

EU-kommissionen uppmanar medieorganisationer och mediegranskare (media watchdogs) att övervaka så att implementeringen av kommissionens beslut i de olika medlemsstaterna genomförs omgående, rapporterar bland andra Politico.

Russia Todays hemsida är borttagen som sökträff på Google, och Facebook har infört varningsmeddelanden samt stoppat vissa länkningar till sajtens artiklar. Varningsmeddelandet kan se ut så här:

Europeiska Journalistfederationen (EFJ), som representerar svenska Journalistförbundet och övriga journalistförbund i Europa, ifrågasätter nu lagligheten i EU-kommissionens beslut.

– Europeiska unionen saknar mandat att fatta beslut om mediereglering. Vår uppfattning är att EU saknar rätt att tilldela eller dra in sändningstillstånd. Det mandatet har de enskilda staterna, säger EFJs generalsekreterare Ricardo Gutiérrez i en kommentar.

EFJ varnar för kontraproduktiva konsekvenser och rysk vedergällning, och pekar på att det ryska beslutet att förbjuda Deutsche Welle i Ryssland var en direkt konsekvens av beslutet att förbjuda RT i Tyskland.

– Upptrappningen har lett till utarmning av mediepluralismen i Ryssland. Medborgare har förlorat rätten till information som DW sänder. Det är olyckligt, säger Gutiérrez.

EFJ anser att EUs strategi i stället borde vara att stödja oberoende journalistik och medieetiska standarder, uppmuntra till mediepluralism, satsa på mediekunskap för alla, stärka journalisters sociala status – samt öka transparensen kring dem med makt. Det sistnämnda menar EFJ ”aldrig föreslås”.

– Det är alltid bättre att motverka propagandisters desinformation eller påstått propagandistiska medier genom att avslöja deras faktafel eller dåliga journalistik, genom att demonstrera deras avsaknad av finansiellt eller verksamhetsmässigt oberoende, eller genom att belysa deras lojalitet med regeringsintresset och deras likgiltighet inför allmänintresset, säger Gutiérrez.

Fler avsnitt
Fler videos