Gå direkt till textinnehållet

Ukrainska journalistfacket: ”Vi behöver mer stöd”

Rysslands krig har slagit undan benen på ukrainska mediers affärsmodeller. Internationella journalistkollegor har stöttat – men mer krisstöd behövs, säger Lina Kushch, förstesekreterare för Ukrainas största journalistförbund.

Journalisten träffar Lina Kushch under en lucka i hennes späckade schema en oktobervecka i Stockholm. Hon är på plats under organisationen Civil Rights Defenders konferens Defenders’ Days.

Men hon är van vid ett hektiskt tempo. Sedan Ryssland invaderade hemlandet den 24 februari har hon och förbundet NUJU jobbat febrilt med att stötta de 18 000 medlemmarna med allt från evakuering till att köpa in ny utrustning.

I det första läget handlade det om att köpa in skyddsutrustning för journalister på uppdrag i stridszon.

Annons Annons

– I februari hade vi bara fem skyddsrustningar, varav tre fanns i Mariupol. Särskilt tv-journalister var oroliga, som måste ut och bevaka kriget. Flera team samsades om hjälmar och västar, säger Lina Kushch.

– Vi lyckades hitta tunga tolvkilosvästar, men de var inte PRESS-märkta. Journalisterna printade PRESS på vanligt papper, lade i en plastficka och tejpade på västarna.

Nästa problem var evakuering. Hundratals journalister behövde evakueras från konfliktzonerna, som i februari och mars var halva landet.
De flesta flyttade inom landet och runt 15 procent gick i exil.

– Journalister vill fortsätta rapportera för sin publik. Den finns i Ukraina, så då stannar man i landet.

Evakueringen var kostsam, och komplicerad i många fall. NUJU hade en lista med namn på journalister i Mariupol. En del behövde föras ut via en rad ryska checkpoints, och därmed lämna telefoner och datorer bakom sig för att inte riskera källskyddet. Manliga journalister hotades eller misshandlades av ryska soldater, säger Lina Kushch.

I april öppnade NUJU med hjälp av internationella stödmedel tre journalistcenter i västra delen av landet, där man kan hyra utrustning för uppdrag i stridszon, få tillgång till tyst rum, utbildning, psykologhjälp och ekonomiskt krisstöd. Ytterligare två center öppnade i augusti.

– Vi behöver kunna hjälpa journalister närmare fronten.

Centren stöttas ekonomiskt av de internationella journalistfederationerna IFJ och EFJ. Också svenska donationer har strömmat in till ukrainska journalister, via bland annat Journalistförbundet, Bonnier News, Tidningsutgivarna och Civil Rights Defenders.

Känner du dig trygg i att stödet från EFJ och IFJ är långsiktigt?
– Ja. Men kriget har också slagit hårt ekonomiskt mot ukrainska medier, affärsmodeller har raserats. Vi behöver fortsatt krisstöd för att återuppfinna den oberoende journalistiken, säger Lina Kushch.

Hon berättar att mer än 20 procent av medierna förlorat tillgång till sina lokaler på grund av kriget. 

– Samtidigt har medier som inte ligger i krigszonen tvingats stänga av ekonomiska skäl. En fjärdedel av journalisterna jobbade utan lön den här månaden, hälften har fått sänkt lön.

– Utan lokala medier finns ingen lokal samhällsinformation till medborgarna.

Fler avsnitt
Fler videos