Gå direkt till textinnehållet

”Censur farlig väg att gå för EU”

EU-kommissionens beslut att stoppa de ryska statskontrollerade medierna Russia Today och Sputnik inom EU kan få långtgående konsekvenser, menar Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet.

Mediekriget i Europa har eskalerat snabbt efter invasionen i Ukraina. I Ryssland hotas oberoende medier som kallar kriget för ett krig med nedstängning, vilket väckt starka protester. Flera journalister har sagt upp sig från den ryska statsägda nyhetsbyrån Ruptly som är baserad i Berlin på grund av den ryska censuren, rapporterar Reuters.

Men det mest överraskande draget i mediekonflikten stod EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för, när hon i söndags förklarade att EU kommer att sätta stopp för Kremlins medieapparat genom att hindra Russia Today och Sputnik från att ”sprida sina lögner för att rättfärdiga Putins krig och så split inom vår Union”.

Enligt von der Leyen kommer EU att utveckla redskap för att förbjuda RTs och Sputniks ”giftiga och skadliga desinformation i Europa”.

Annons Annons

Facebook, Google, Tiktok och Twitter har stoppat eller börjat begränsa spridningen av RTs och Sputniks artiklar i EU-länder.

Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet, är kritisk till EUs agerande.

– Det är rimligt att man sätter stopp för falska bilder och desinformation som sprids i sociala medier. Men det är något annat än att på förhand stoppa spridningen av redaktionella kanaler och sajter som hittills varit internationellt tillgängliga. I praktiken handlar detta om statlig eller överstatlig censur. Det här är något helt nytt, jag kan inte minnas att vi varit med om något liknande någonsin tidigare. Och det går fort, fort, fort. Man låter sig ryckas med i en stämning. Jag förstår mycket väl varför, men i det här läget måste man hålla huvudet kallt. Det här en farlig väg att gå för EU, säger Ester Pollack.

Varför då?
– Av flera skäl. En möjlig konsekvens är att Rysslands motdrag blir att stänga ner internationella medier i Ryssland, som BBC. Då stänger man ner möjligheten för det ryska folket att få del av journalistik från andra länder. Det vore oerhört olyckligt.

– Sedan undrar jag hur noggrant de har tittat på innehållet i RT. Kanalen innehåller förvisso officiell rysk information och öppen propagandan men nyhetmässigt ger den också ett visst utrymme åt den västliga kritiken mot Ryssland.

Men behöver inte den propaganda som finns i de ryska medierna hanteras?
– Den propaganda som finns i de ryska kanalerna kan man bemöta i sina egna kanaler. Det är så man gör, det har vi lärt oss för länge sen. 

Fler avsnitt
Fler videos