Ett tjugotal har sökt avgångsvederlag på UR
Ett tjugotal anställda har ansökt om att få sluta på Utbildningsradion i det frivilligpaketet som gick ut till alla som inte orkar med omorganisationen på företaget.
Den 8 november gick URs ledning ut med ett allmänt erbjudande om avgångsvederlag till medarbetare som inte orkar jobba kvar på grund av den kaotiska omorganisation som företaget just nu genomgår, vilket Journalisten berättat om. Syftet med erbjudandet är inte besparing utan motivet har varit arbetsmiljöskäl; att ge de som mått dåligt av omorganisationen en möjlighet att lämna företaget.
Nu har tiden för att ansöka om avgångsvederlag löpt ut och ett tjugotal anställda har sökt, uppger URs tf VD Per Bergkrantz via URs pressavdelning. Ungefär en fjärdedel av de som sökt är redaktionell personal. UR har cirka 230 fast anställda medarbetare.
Alla ansökningar har inte behandlats ännu. En del har blivit erbjudna avgångsvederlag och tackat ja, några har ändrat sig och vill vara kvar på UR, någon enstaka har fått nej från arbetsgivaren och en del är fortsatt i processen och har inte bestämt sig.
”HR-chefen har träffat alla medarbetare som ansökt för ett individuellt samtal med syftet att förstå bakgrunden till beslutet att söka. Anledningarna är olika. En del är nära pension och ser en möjlighet att gå in i den fasen av livet lite tidigare. Andra är mitt i livet och ser detta som en möjlighet att växla spår, medan andra anger att URs transformation har och kan komma att fortsätta kosta lite för mycket energi. Beredning och samtal har skett strikt konfidentiellt med respekt för varje individ”, skriver Per Bergkrantz i ett mejl till Journalisten.
”Ingången i processen har självklart varit att vi vill behålla vår personal, samtidigt som vi respekterar individens egen vilja och val”, uppger Per Bergkrantz.