Gå direkt till textinnehållet

Erbjuder finansministerns pressis prova-på-prenumeration

Finansministerns pressekreterare Niklas Gillström har fått ett erbjudande att läsa Sydsvenskan gratis av tidningens chefredaktör Jonas Kanje. Det efter att han skrivit på X att han inte läser tidningen då han redan vet vinkeln på tidningens nyheter innan de skrivits. ”Jag är säker på att man på Finansdepartementet uppskattar en bra deal”, skriver chefredaktören. UPPDATERAD

I en debatt om mediernas bevakning av antisemitism på demonstrationer mot kriget i Gaza på plattformen X skrev Niklas Gillström att han inte läser Sydsvenskan. 

Det var i ett svar till Sydsvenskans ledarskribent Moa Berglöf, som skrivit att hennes tidning visst skrivit om demonstrationerna, som Niklas Gillström skrev:

”Läser inte Sydsvenskan, har du exempel?”. 

Annons Annons

På en fråga om varför han inte gör det skriver han: 

”Finns inget mervärde i det. Mediekonsumtionen måste ske effektivt där nyhetsledande, nya vinklar eller tankeväckande prioriteras. SDS (Sydsvenskan reds. anm) är inte ens nära på någon av dem och man vet redan er vinkel på en nyhet innan ni ens skrivit texten”. 

I ett senare inlägg preciserar Niklas Gillström, i svar till en kommentar om att han avfärdar Sydsvenskan trots att han inte läser den:

”Jag läser den inte frekvent, och då menar jag från pärm till pärm. Läser såklart enstaka artiklar när anledning finns”.

Inläggen har rönt debatt på X, och flera personer har gett sig in i diskussionen. En som reagerat på inläggen, dock inte genom inlägg på X, är Sydsvenskan chefredaktör Jonas Kanje – som skickat Niklas Gillström ett mejl med ett erbjudande om att testa tidningen i två månader gratis. 

Eftersom du inte läser Sydsvenskan tänkte jag hjälpa dig lite på traven. Jag är säker på att man på Finansdepartementet uppskattar en bra deal”, skriver Jonas Kanje i ett mejl till Niklas Gillström som Journalisten tagit del av. 

Där inkluderar han också artiklar om antisemitism på Palestinademonstrationer som Sydsvenskan skrivit.   

– Jag har stor respekt för att Niklas Gillström har mycket att göra och läsa, men kanske inte riktigt lika stor respekt för hans svepande omdöme om Sydsvenskan. Jag vet ju att han missar en massa relevant journalistik om han inte läser oss regelbundet, skriver Jonas Kanje i en mejlkommentar till Journalisten. 

Journalisten har under dagen sökt Niklas Gillström för en kommentar. 

Uppdaterad: Gillström svarar på kvällen via mejl: "Det var väldigt snällt av honom men jag har redan en prenumeration på Sydsvenskan. Eftersom det idag finns så otroligt många olika typer av kanaler att hämta information ifrån krävs en viss prioritering eftersom dygnet bara har 24 timmar, men i grunden tror jag inte att min informationsinhämtning skiljer sig i så väsentliga delar från andra som jobbar med press"

Fler avsnitt
Fler videos