FOTO: Tor Johnsson

URs lösning på missnöjet – erbjuder alla avgångsvederlag

8 november, 2017

Krisen på UR Medarbetare rasar mot ledningen efter onsdagens personalmöte, där företaget gick ut med ett erbjudande om frivillig uppsägning med avgångsvederlag till de som är missnöjda med URs omorganisation. ”Nu skäms jag över det här företaget”, säger en medarbetare.

På onsdagsförmiddagen hölls ett personalmöte på Utbildningsradion och ledningen presenterade ett nytt åtgärdspaket för att lösa de allvarliga problem som uppstått under omorganisationen. Som Journalisten berättade på tisdagen hade VD beslutat om ett nytt processtopp för att göra justeringar i den pågående omorganisationen.

Mötet på onsdagsmorgonen inleddes med att ledningen förklarade att de missnöjesyttringar och den hårda kritiken mot omorganisationen var välkommen.

Lotta Schibbye Fredrikson, chef för företagskultur och ledarskap på UR, sade bland annat: ”En invändning är en gåva.”

Därefter presenterades ett åtgärdspaket. Flera personer som närvarade vid mötet berättar för Journalisten att paketet innehöll små organisationsjusteringar som de menar inte rör de huvudsakliga problemen med uteblivna redaktionella innehållsdiskussioner. Bland åtgärderna finns en utökning av den grupp som initierar nya projekt, samt semantiska förändringar på titlar.

I slutet av mötet erbjöds samtliga anställda som ”inte orkar med förändringarna” avgångsvederlag enligt en matris som bygger på hur länge man varit anställd. Några frågor fick inte ställas efter presentationen.

De medarbetare som Journalisten talat med säger att de är chockade över ledningens erbjudande om avgångsvederlag till de som är missnöjda med omorganisationen.

– Först säger ledningen att varje invändning är en ”gåva”, och sedan säger de att om du har invändningar så ska du hålla käften, ta dina pengar och lämna oss i fred. Det är kränkande. Jag har i alla år jag jobbat här varit stolt över UR. Nu skäms jag över det här företaget, säger en UR-medarbetare.

– Det är ett sånt förakt mot oss. De ser sina anställda som ett arbetsmiljöproblem, säger en medarbetare.

Flera av de UR-medarbetare som Journalisten pratat med är rasande efter förmiddagens personalmöte.

– Jag har inget förtroende alls för ledningen längre. De lever inte upp till vad de har lovat, de har slagit sönder strukturerna som gör det möjligt för oss att arbeta och de vägrar lyssna. Det är som att se Thelma och Louise på väg mot stupet och vi står bredvid och kan inte hindra dem. Det här är på väg utför snabbt, säger en medarbetare.

– Jag tror inte ledningen förstår vilka signaler de sänder med erbjudandet om avgångsvederlag, eller vilka krafter som drar igång.

Läs mer: VD Christel Tholse Willers kommenterar åtgärdspaketet: URs ledning lägger ansvaret på facket och skyddsombuden.

Krisen på UR

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies