Gå direkt till textinnehållet

”Ett bevis på att journalistik alltid kommer att behövas”

I månadsskiftet mars-april kommer Europaparlamentet att ha den avgörande omröstningen om upphovsrättsdirektivet. Journalisten Emanuel Karlsten som bevakat frågan i snart ett år har startat en insamling för att kunna resa till Bryssel och rapportera inför omröstningen. Hittills har över 100 000 kronor kommit in.

Frågorna det handlar om har Journalisten rapporterat om vid flera tillfällen.

– Jag kände att det fanns ett väldigt stort sug efter mer bevakning av den här frågan. Jag har förut åkt ner på eget bevåg men märkte att det fanns möjlighet att omvandla det stöd jag upplevt när jag rapporterat till ett ekonomiskt stöd, säger Emanuel Karlsten till Journalisten.

Vad säger du om responsen?
– Den är ju otrolig. Det tog en timme att nå målet som jag hade satt, 28 000 kronor. Långt över alla förväntningar. Lite pressande också, för helt plötsligt växte det från att bara vara en resa till något mycket större.

Annons Annons

Projektet har nu växt från att vara en tvådagarsresa till tre dagar, en reportageresa med ett eget syfte har lagts till, en fotojournalist har kommit till och nu är planen att lägga pengar på en översättare också.

Vet du något om vilka som har donerat pengarna?
– Nej, jag har faktiskt inte ens gått in och scrollat igenom dem. Man får ju uppge ett namn när man skänker pengar. Det är på ett sätt ett medvetet förhållningssätt. Det finns ju svårigheter med den här typen av finansiering. Det måste finnas ett avstånd till dem som finansierar.

Ett par företag har hört av sig privat och även privatpersoner som vill swisha pengar men Emanuel Karlsten har hänvisat dem till den sajt som administrerar insamlingen.

– Jag vill inte göra några andra ”dealar”, det ska vara journalistiken som ska vara i fokus, inte någon sponsor.

Han har dock noterat att det enbart är några få som donerat större summor.

– Ett par har donerat 5 000 kronor, några har donerat 1 000 kronor. Annars är det 500 eller mindre. Det tycker jag är fint, finare än om det är några få stora donationer.

Vad är hemligheten med att lyckas med crowdfunding?
– Jag tror inte att det finns något facit. Det handlar mycket om att tillfället ska vara rätt och att det finns ett starkt engagemang kring en fråga och att det finns någon slags hederlighet i rapporterandet. Här fanns det också ett vakuum i och med att andra journalister inte har rapporterat mycket om frågan.

– Jag tycker på något sätt att det vackraste med det här är att det är ett bevis på att journalistiken alltid kommer att behövas. Om man saknar något så inser man vikten av att det finansieras.

Fler avsnitt
Fler videos