Gå direkt till textinnehållet

NT startar grävredaktion: ”Vi hoppas titta på nya företeelser som vi inte alltid grävt i förut”

Norrköpings Tidningar satsar på en grävredaktion och rekryterar den nya grävchefen från SR P1:s Kaliber.

Att NT tar steget och startar en egen redaktion för gräv beror dels på att den digitala läsaraffären ställer nya krav på tidningen, dels att man vill skapa en organisation som säkerställer att fokus hamnar på gräv och inget annat för reportrarna på den nya redaktionen. 

– Den digitala läsaraffären är mycket mer krävande än vad papperstidningsaffären är eftersom läsarna hela tiden ger oss betyg som är mätbara. För att minska churn (kundomsättning red.anm) när vi får nya prenumeranter så behöver vi vara ruskigt duktiga hela tiden på att producera egna nyheter. Att avdela fyra av cirka 40 tjänster på redaktionen till gräv är då ett sätt, säger chefredaktören Fredrik Lagerqvist för Journalisten.

NT har rekryterat en grävchef, Christian Ströberg, som närmast kommer från Sveriges Radio där han varit reporter och nyhetschef på P4 Östergötland. Sedan 2016 har han jobbat återkommande för Kaliber i P1. De tre reportrarna som jobbar under grävchefen tas från nyhetsredaktionen.

Tanken är att man knyts till grävredaktionen på årsbasis, i slutet av varje år ska andra reportrar inom NT kunna söka de tre grävtjänsterna. 

– Man ska kunna bytas av, egentligen är det bara grävchefen som knyts permanent till redaktionen. Sen kanske någon reporter vill köra fem år på grävredaktionen och någon bara ett år, det får vi se, förklarar Fredrik Lagerqvist. 

Har ni någon förlaga när ni bygger redaktionen eller kör ni från eget huvud?

– Egentligen har vi byggt en egen modell skulle jag säga, men självklart har vi influerats en del av Kaliber i P1 som vi också har workshopat en del ihop med. Vi kommer jobba med deras researchmodell och har ju också rekryterat grävchefen därifrån. Men i mångt och mycket handlar det om att kasta sig ut och köra. 

Vilka lokala frågor är viktigast att gräva i just nu?

– Vi hoppas titta en del på nya företeelser i samhället som vi inte alltid grävt i förut. Som den lokala skönhetsindustrin, med företag som gör tveksamma skönhetsingrepp. En annan är hur drogkulturen ser ut på läktaren runt idrottsklubbarna i länet. Kommuner och myndigheter har vi alltid grävt kring och det ska vi fortsätta med, och vi har fått in en del tips under helgen på sådana gräv också. 

NT satsar även på ett par andra områden just nu för att bredda läsarafärren. Bland annat har man infört en tjänst som mångfaldsreporter, som rapporterar om ytterområden där tidningen inte har någon egen redaktion eller där man traditionellt inte varit lika närvarande. De har också infört något de kallar 360-redaktör som jobbar med frilansmaterial.  

Totalt får NT nu 39 fasta tjänster på redaktionen inkluderat grävchefen, som koncernen skjuter till pengar för. Mångfaldsreportern och 360-redaktören är projektanställningar.

Fler avsnitt
Fler videos