Gå direkt till textinnehållet

Bevakade protester i Ryssland – tre rättegångar väntar

Den ryska journalisten Daria Komarova ska ställas inför rätta i tre olika rättsfall efter att ha bevakat protester i landet. 

Daria Komarova arbetar för Radio Free Europe, radiokanalen som finansieras av den amerikanska kongressen. I torsdags hölls den första rättegångsdagen av många framöver, efter att hon bevakat demonstrationer som hölls till förmån för oppositionsledaren Alexei Navalny den 29 augusti 2020. 

Redan idag, fredag, hålls en första rättegångsdag i ett annat rättsfall, som handlar om demonstrationer som bevakades den 31 januari. Den tredje rättegången drar igång 13 april, den handlar om demonstrationer den 23 januari.

Samtidigt vittnar Radio Free Europe att Komarova har bevakat all tre demonstrationerna för kanalen, skriver Committe to protect journalists (CPJ) i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Att dömas för att ha deltagit i ett ”unsanctioned rally” i någon av de tre rättegångarna kan innebära böter på upp till 6,500 kronor, eller 15 dagars frihetsberövande. 

”Ryska myndigheter fortsätter att åtala och trakassera journalister som bevakar de här demonstrationerna”, säger Gulnoza Said, CPJs Europa och Asien-koordinator i en kommentar.

Läs mer: "Mängden nya lagar gör att man inte vet vad som gäller"

Fler avsnitt
Fler videos