Bevakade protester i Ryssland – tre rättegångar väntar

9 april, 2021

Den ryska journalisten Daria Komarova ska ställas inför rätta i tre olika rättsfall efter att ha bevakat protester i landet. 

Daria Komarova arbetar för Radio Free Europe, radiokanalen som finansieras av den amerikanska kongressen. I torsdags hölls den första rättegångsdagen av många framöver, efter att hon bevakat demonstrationer som hölls till förmån för oppositionsledaren Alexei Navalny den 29 augusti 2020. 

Redan idag, fredag, hålls en första rättegångsdag i ett annat rättsfall, som handlar om demonstrationer som bevakades den 31 januari. Den tredje rättegången drar igång 13 april, den handlar om demonstrationer den 23 januari.

Samtidigt vittnar Radio Free Europe att Komarova har bevakat all tre demonstrationerna för kanalen, skriver Committe to protect journalists (CPJ) i ett pressmeddelande.

Att dömas för att ha deltagit i ett ”unsanctioned rally” i någon av de tre rättegångarna kan innebära böter på upp till 6,500 kronor, eller 15 dagars frihetsberövande. 

”Ryska myndigheter fortsätter att åtala och trakassera journalister som bevakar de här demonstrationerna”, säger Gulnoza Said, CPJs Europa och Asien-koordinator i en kommentar.

Läs mer: "Mängden nya lagar gör att man inte vet vad som gäller"

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies