Gå direkt till textinnehållet

Sparpaket väntar på TV4: ”Det är klart vi är oroliga”, säger journalistklubbens ordförande

Bara två år efter det senaste stora sparpaketet väntar ännu ett stålbad för TV4-journalisterna.

Ett omfattande sparpaket väntar medarbetarna på TV4 när bolaget riktar mer fokus på det digitala och mindre mot det linjära, rapporterar Dagens Media. Konkret handlar det om digitaliseringen av företaget och att hela företagets innehåll ska samlas i TV4 Play.

Victoria Banozic, klubbordförande på TV4, berättar för Journalisten att klubben ännu inte har så många besked att ge om vad som väntar. Ett färdigt förslag från ledningen får klubben ta del av först i mitten av augusti.

– Det som kommer ske närmast är att avdelninsgcheferna ska lämna in förslag till ledningen på hur man kan bära kostnader, och vilka konsekvenser det skulle få. Sen ska ledningen komma med ett förslag efter detta, säger Victoria Banozic.

Hur mycket ska sparas?
– Det vet vi inte, och det pumpade jag vd på hårt i förrgår. Men vi vet inget än.

Det är bara två år sedan det senaste beskedet om ett stort sparpaket kom på TV4, när 100 tjänster skulle bort. Att det nu ska genomföras ännu ett känns extra tungt menar klubben. Detta eftersom företaget har gått starkt efter det första pandemiåret 2020.

– Det var svårt i början av pandemin men såväl 2021 som 2022 var riktiga kanonår. Som privatperson tänker jag väl att när det gäller ens egen privatekonomi så hade man försökt att spara en del pengar när man gör bra resultat så att man har till sen, men så fungerar det inte här tydligen, säger Victoria Banozic.

TV4s nytillträdde vd Mathias Bergh uppger till Journalisten att bolaget behöver ställa om fortare.

– I samband med att vi tar nästa steg med att samla Sverige på TV4 Play är det avgörande att också se över vår kostnadsstruktur och effektivisera verksamheten. Vi verkar samtidigt på en marknad som är under kraftig omställning. TV4 som bolag behöver därför öka takten i vår digitala omställning, säger Mathias Berg.

Klubben vet inte vad det här betyder för den journalistiska kvaliteten. Det beror på hur mycket man behöver spara, och på vilket sätt, säger Victoria Banozic.

Jag hoppas och tror att vi inte får se en osthyvelseffekt. Medarbetarna har redan mycket att göra, vi behöver mer journalistik i Sverige och inte mindre. Det är klart vi är oroliga.

Hur är stämningen bland medarbetarna?
– Oro, såklart. Man hör att folk gärna vill veta om det här kommer drabba mig och mina närmaste kollegor.

Fler avsnitt
Fler videos