Gå direkt till textinnehållet

Belarusiska Larysa Shschyrakova fängslad

Den bela­rusiska frilansjournalisten Larysa Shschyrakova har fängslats på okända grunder och hennes son har placerats på ett barnhem av belarusiska myndigheter. UPPDATERAD

Journalisten har berättat om regimens trakasserier mot Larysa Shschyrakova tidigare; hon har ett stort antal gånger gripits och bötfällts för att ha utfört sitt arbete som journalist.

Hotet om att fängslas av regimen ledde till att Larysa Shschyrakova förra året slutade att arbeta som journalist. Frilans Riks tidigare ordförande Åsa Ohlsson berättar för Journalisten att hon i stället studerat psykologi och fotograferat belarusisk folklore.

I tisdags kväll greps hon i hemstaden Homel av belarusisk polis, på oklara grunder. Hennes son, som är i yngre tonåren, har förts till ett barnhem uppger EFJ.

– Hon har länge haft en oro för att hennes son skulle tas ifrån henne. Myndigheterna har använt det som ett hot mot henne, och nu har det alltså blivit verklighet trots att det finns släktingar som är beredda att ta hand om sonen, säger Åsa Ohlsson.

EFJs ordförande Maja Sever säger i ett uttalande att gripandet är ”helt oacceptabelt”, att EFJ kräver att hon släpps fri och kommer att göra allt för att stötta henne.

Larysa Shschyrakova är i grunden lärare men arbetade som journalist bland annat för den oberoende tv-kanalen Belsat som sänds från Polen.

 

Fler avsnitt
Fler videos