Gå direkt till textinnehållet

Så tystar regimen journalister i Belarus

Sedan 2016 har den bela­rusiska frilansjournalisten Larysa Shschyrakova dömts till böter 38 gånger för sin journalistik. ”Sanningen är det värsta ­regimen vet. Det är därför de förföljer oss”, säger hon. 

Larysa Shschyrakova, bosatt och verksam i Belarus andra största stad Homel, arbetar bland annat för den oberoende tv-kanalen Belsat som sänds från Polen. Förutsättningarna för att jobba som oberoende journalist i landet var svåra redan innan sommarens protester började. 2016 började regimen döma journalister för ”olaglig journalistutövning”. Formellt krävs tillstånd för att rapportera för utländska medier, vilket ska ansökas om hos Utrikesministeriet, berättar Larysa Shschyrakova.

2020 blev hon dömd till böter åtta gånger, bland annat för att ha rapporterat korrekta uppgifter om covidsmittan i Belarus och bristen på medicinsk skyddsutrustning (regimen tystar ned antalet smittade/döda). Böterna brukar landa på runt 350 euro. Journalistfacket och hennes arbetsgivare betalar, annars skulle hon inte kunna fortsätta jobba – ett bötesbelopp motsvarar en månadslön.

Nytt under hösten var att hon tre gånger togs in till förvarscenter, och hölls kvar i upp till en vecka.

Annons Annons

– De påstod att de ville försäkra sig om att jag skulle vara på plats rättegångsdagen. Men det är bara en undanflykt, den rätta anledningen är att skrämma mig.

Andra gånger har polisbilar stått utanför hemmet för att hindra henne från att gå hemifrån och bevaka pågående prodemokratiska protester. Ibland har hon lyckats smita bakvägen, för att sedan stoppas i sin bil.

– I arresten händer sedan ingenting, vi sitter bara där och pratar tills protesterna är över och jag får gå. Jag är jättearg, skriker och förolämpar dem som banditer och kidnappare. Men jag har aldrig åtalats för det.

Trots regimens hårda metoder för att hindra journalister från att bevaka protesterna i Belarus fortsätter de flesta att jobba. Larysa Shschyrakova har tillfälligt bevakat demonstrationerna på plats.

– Jag har fått hälsoproblem av att vara ständigt förföljd, och behöver psykologhjälp. 
 

Fakta

Belarus
Diktaturen Belarus har 9,5 miljoner invånare och kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Attackerna mot journalister ökade under 2020, efter de omfattande folkliga protesterna efter presidentvalet i augusti. Belarus ligger på plats 153 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Fler avsnitt
Fler videos