Gå direkt till textinnehållet

Två belarusiska journalister döms till långa fängelsestraff

Maryna Zolatava döms till tolv års fängelse och Valeryia Kastsiuhova till tio år. Det rapporterar Committee to Protect Journalists (CPJ).

Maryna Zolatava döms till tolv års fängelse av en domstol i Minsk för uppvigling till hat och spridning av material i syfte att skada nationell säkerhet. Zolatava är chefredaktör för oberoende nyhetssajten Tut.by och har varit frihetsberövad sedan maj 2021.

Samma domstol dömer Valeryia Kastsiuhova till tio års fängelse för att ha uppmanat till hat och skadat den nationella säkerheten. Hon är grundare och redaktör för den oberoende opinionssajten Nasche Mneniye. Även hon har varit frihetsberövad sedan våren 2021.

Gulnoza Said, CPJs programkoordinator för Europa och Centralasien, kommenterar de båda fängelsestraffen med att de ”belyser den nedåtgående spiralen av grymhet i Aleksandr Lukasjenkos regim”.

"Myndigheterna bör omedelbart släppa Zolatava och Kastsiuhova, tillsammans med alla andra fängslade journalister, och låta medierna arbeta fritt, säger hon.

 

Nina von Koch

Fler videos
Fler avsnitt