Gå direkt till textinnehållet

Larysa Shschyrakova dömd till 3,5 års fängelse

Den belarusiska journalisten Larysa Shschyrakova döms för förtal av nationen för att hon bevakat protesterna mot diktaturregimen för tv-kanalen Belsat.

Larysa Shschyrakova är en av många belarusiska journalister som förföljs, trakasseras och fängslas av regimen. År 2020 dömdes hon till böter för den 31:a gången och kunde betala böterna tack vare en insamling initierad i Sverige, som hon besökt vid två tillfällen. Ett år senare hade hon fått ytterligare sju domar emot sig, alla för att ha bedrivit journalistik utan statligt tillstånd. Hon valde då att lämna journalistiken.

I december förra året greps hon på oklara grunder och hennes son som är i nedre tonåren barnhemsplacerades. Hon har suttit fängslad sedan dess.

Den 31 augusti föll domen. Hon får 3,5 års fängelse och 3 700 rubler i böter för att under perioden augusti 2020 till december 2022 ha spridit falsk information i syfte att destabilisera situationen i landet genom att förtala Belarus. Hon döms också för att ha lämnat information till den förbjudna människorättsorganisationen Viasna.

Annons Annons

Committee to Protect Journalists kräver i ett uttalande att Larysa Shschyrakova och alla andra journalister som hålls fängslade i Belarus omedelbart friges.

Fler avsnitt
Fler videos