Avtalet för dagspressen klart

22 december, 2020

Kollektivavtalet mellan Journalistförbundet och Medieföretagen lägger sig på märket, med ett avtal som sträcker sig till 31 mars 2023 med en löneökning med 5,4 procent.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert menar att de fått arbeta hårt för att få lön på samma nivå som andra branscher.

– Det har varit ett tufft år för våra medlemmar, där många slitit extra hårt på grund av pandemin. Därför har våra krav på löneökningar och bättre arbetsmiljö varit extra viktiga, hårt arbete ska löna sig. Det är beklagligt att vi behövt kämpa ordentligt för att få arbetsgivarsidan att förstå det, säger hon i ett uttalande. 

Det nya kollektivavtalet innebär bland annat lönehöjningar på 2,9 procent, retroaktivt från och med 1 november 2020 och lönehöjningar på 1,8 procent från och med 1 april 2022.

–  Vi  har försvarat vårt kollektivavtal, men också lyckats få igenom vissa förbättringar för bland annat grupper som är extra utsatta. Personer med otrygga jobb och sjukskrivna, samt de som arbetar tidig morgon, säger Ulrika Hyllert. 

Förra veckan blev avtalet om public service klart.

Nu återstår avtalsområdena bemanning, etermedia och tidskrift. Förhandlingarna kommer att  återupptas i januari.
 
Läs mer om avtalet på Journalistförbundets sajt.
 
 
Helena Giertta

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies