Gå direkt till textinnehållet

Anmälare överklagade MOs avskrivning – Tidningen Ridsport klandras

Tidningen Ridsport klandras för att ha i en ledarkrönika ha pekat ut en ridtränare som sexualförbrytare. Det trots att Medieombudsmannen avskrivit ärendet.

I en ledarkrönika skriver Tidningen Ridsport om serien Nattryttarna på Cmore. I texten omnämns en “tränare” som sexualförbrytare. I samma text nämns också andra sexualförbrytare med koppling till ridsportens värld. 

Tränaren, som inte namnges, anmälde artikeln till Medieombudsmannen, MO. Men efter att ha prövat ärendet avskrev MO anmälan.  

”Mot bakgrund av att skribenten inte gör gällande att anmälaren begått övergrepp, det begränsade utpekandet och att det rör sig om en ledarkrönika anser MO att mediet inte passerat gränsen för vad som medieetiskt kan accepteras. Med andra ord är den publicitetsskada som anmälaren orsakats inte oförsvarlig”, skriver MO. 

Annons Annons

Men ”tränaren” överklagade MOs beslut, och Medieetiska nämnden, MEN, menar att även om det inte har varit fråga om en direkt utpekning så har en viss krets kunnat förstå vem det rör sig om. MEN anser därför att det rör sig om en oförsvarlig publicitetsskada och klandrar Ridsport.

Fler avsnitt
Fler videos