Gå direkt till textinnehållet

Alice Bah Kuhnke vill öka pressen på Slovenien under EU-ordförandeskapet

I morgon tar Slovenien över det roterande ordförandeskapet i EU. Parlamentsledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) varnar för att det kan leda till att EU-lagstiftning om stärkt pressfrihet skjuts i sank.

Sedan den högerpopulistiske Janez Jansa tillträdde som premiärminister i Slovenien förra året har landets oberoende medier fått utstå återkommande hätska attacker från regeringen.

Janez Jansa, som av sina belackare kallas ”mini-Trump”, attackerar ofta journalister i sociala medier och anklagar misshagliga medier för att sprida ”fejknyheter”. Jansa har tagit intryck av hur Viktor Orbán hanterat de oberoende medierna i Ungern, vilket Journalisten rapporterat om. Landet tappade fyra placeringar på ett år på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex (2021), och ligger nu på plats 36.

I morgon den 1 juli tar Slovenien över det roterande ordförandeskapet i EU och ska leda arbetet i EU under de kommande sex månaderna. Det oroar den tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP), sedan 2019 Europaparlamentsledamot.

Annons Annons

– De roterande ordförandeskapen sätter prioriteringar för vad de vill att EU ska fokusera på under de kommande sex månaderna. De styr också dagordningen för rådsmötena under denna period. Det är uppenbart för alla som är insatta att Sloveniens ordförandeskap inte kommer bäras av den progressivitet EU och världen behöver inom bärande politikområden som klimat- och miljö och demokrati och mänskliga rättigheter, säger Alice Bah Kuhnke.

– Vi måste därför hålla ett vakande öga på huruvida Slovenien kommer att använda sin makt över agendan för att skjuta viktig lagstiftning i sank inom områden som till exempel pressfrihet och andra demokratifrågor som tydligt inte ligger i Sloveniens regerings intresse.

En av de kommande EU-frågor som Alice Bah Kuhnke syftar på är den aviserade anti-Slapp-lagen, som ska skydda journalister mot användandet av strategiska rättegångar för att tysta eller skrämma undersökande journalister och medier och skapa ett klimat av rädsla kring rapportering om vissa ämnen.

Samtidigt som hon är oroad över det slovenska ordförandeskapet anser Alice Bah Kuhnke att detta är ett utmärkt tillfälle att sätta press på den slovenska premiärministern Janez Jansa.

– Att Slovenien i detta läge tar över EUs roterande ordförandeskap är beklagligt. Men vi måste vända situationen till vår fördel. När ett EU-land tar över ordförandeskapet hamnar de i centrum för EU-politiken och granskas hårdare. Det kommer att ge oss tillfälle att syna Sloveniens egen respekt för EUs grundläggande värden, som pressfrihet och rättsstatsprincipen, i sömmarna.

Hur allvarlig skulle du säga att situationen är för pressfriheten i Slovenien?
– Utvecklingen i Slovenien går åt helt fel håll. Högerpopulismens framväxt inskränker mediernas frihet och stärker politikens inblandning i mediernas rapportering och styrning. Det är oacceptabelt. Ärekränkning är fortfarande brottsligt. Politiker kritiserar mediers trovärdighet. Sedan landets premiärminister återvände till makten, har han använt Twitter för att inleda ett antal attacker mot flera journalister och medier, diskreditera, förnedra och förolämpa kritiska journalister och avfärdar utmanande rapportering som ”falska nyheter”.

Hon anser att det finns en överhängande risk att att korruption och maktmissbruk ges fritt spelrum om man inte får stopp på hoten mot de journalister som granskar makthavare.

– Mediernas oberoende och styrka är inget vi kan ta för givet utan måste arbeta för att försvara. Slovenien får inte bli ännu ett av EUs skräckexempel ur ett demokrati- och rättighetsperspektiv. Vi måste pressa landets ledning att byta riktning och respektera de grundläggande demokratiska fri- och rättigheterna nu, innan det är för sent, säger Alice Bah Kuhnke.

Fler avsnitt
Fler videos